Ηράκλειο: 23oC

Οι κουραμπιέδες του Άκη Πετρετζίκη

11.12.2023, 6:38

Οι πιο λαχταριστοί, απλοί και νόστιμοι κουραμπιέδες 

Η εκδοχή του Άκη για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε! Δημιουργήστε ένα beurre noisette και δώστε στους κουραμπιέδες ένα υπέροχο άρωμα φουντουκιού! Οι απόλυτοι κουραμπιέδες που θα φτιάχνετε κάθε Χριστούγεννα!

Θα χρειαστείτε:

  • 200 γρ. αμύγδαλα, ωμά με φλούδα
  • 400 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 90 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 1 βανιλίνη
  • ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Για το πασπάλισμα
  • 300 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1-2 κ.σ. ανθόνερο

Πως θα το φτιάξετε:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα ταψί τα αμύγδαλα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 6 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσει να αφρίζει.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα μπολ.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να κρυώσει πολύ καλά το βούτυρο.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ σε δυνατή και χτυπάμε για ακόμα 6-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα και να μοιάζει με σαντιγί.
  • Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα με ένα μαχαίρι και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, το ανθόνερο, το αλεύρι και το αλάτι, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ σε δυνατή και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Πλάθουμε με τη ζύμη 40-45 μπαλάκια των 30 γρ. και τα μεταφέρουμε στο ταψί. (Θα ψήσουμε σε 3-4 δόσεις άρα βάζουμε περίπου 10-15 κουραμπιέδες σε κάθε δόση.)
  • Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο.
  • Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 23-25 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τους υπόλοιπους κουραμπιέδες.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ψεκάζουμε τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο, τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
  • Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
πριν από 8 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Θρήνος για την Ειρήνη που έφυγε νωρίς από τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ταλαιπωρίας συνέχεια για εκατοντάδες επιβάτες – Τεράστιες ουρές, κούραση και νεύρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μεξικού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Συναγερμός στα ανοιχτά της Ιεράπετρας: Σοβαρό πρόβλημα υγείας εν πλω για 33χρονο επιβάτη ιστιοφόρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Ανακάλυψη-μαμούθ στην Ευρώπη: Το κοίτασμα που χαρακτηρίζεται «θησαυρός»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Οικονομία

Καφές… πολυτελείας: Παγκόσμιες πιέσεις εκτοξεύουν τις τιμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Οικονομία

Τεκμήρια διαβίωσης: Ριζικές μειώσεις στα ΙΧ από το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Σέντρα στην 5η αγωνιστική – Το πρόγραμμα του τριημέρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί η τέταρτη δόση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Θανάσιμη απόπειρα διάσχισης της Μάγχης – Δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →