Ηράκλειο: 34oC

Διατροφή και γιορτές… γίνεται;

12.12.2023, 19:09

Γράφει η Έφη Γρίβα, BSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Μία ….ανάσα πριν τις γιορτές και είμαι σίγουρη τριγυρνάνε στο μυαλό σου πολλές σκέψεις! «Πώς θα καταφέρω να μην πάρω κιλά με τόσα γλυκά που υπάρχουν στο σπίτι;» «Άμα φάω λίγο παραπάνω θα χαθεί όλη η προσπάθεια που έκανα τόσο καιρό;» «Ας φάω όσο μπορώ τώρα γιατί μετά τις γιορτές θα ξεκινήσω δίαιτα!» «Θέλω να πω όχι στα γλυκά αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ, τόσο λαχταριστά που τα βλέπω!» «Πώς θα καταφέρω να βρω μία ισορροπία ανάμεσα στην ευχαρίστηση και στην καλή θρέψη;» και άλλα πολλά!

Πάμε να λύσουμε όλες αυτές τις απορίες σου μαζί! Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο! Όλη η προσπάθεια που κάνεις, δεν θα χαθεί μέσα σε 15 μέρες! Σημασία έχει τι κάνουμε και πως διαχειριζόμαστε την τροφή μας όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου! Δεν χρειάζεται να αντιστέκεσαι συνέχεια σε τροφές που επιθυμείς! Επίσης, ήρθε η ώρα να σταματήσεις να βλέπεις την διατροφή σου στα πλαίσια του «άσπρου-μαύρου», η ισορροπία και το μέτρο θα σε βοηθήσουν να το δεις «με άλλο μάτι»!

Πιο συγκεκριμένα, πώς θα διαχειριστείς όλα αυτά τα γλυκά που βρίσκονται στα γιορτινά τραπέζια και που σε «γλυκοκοιτάνε» οι στοίβες μελομακάρονων πάνω στο τραπέζι;

Δεν χρειάζεται να αντισταθείς! Θα ήταν πιο καλό για το σώμα μας να τα εντάξουμε σωστά στο πρόγραμμα μας, δηλαδή, ξεκίνα να σκέφτεσαι πως θα κάνεις πιο θρεπτικό ένα γλυκό! Εάν το καταναλώσεις μόνο του θα σου προσφέρει ευχαρίστηση, αλλά εάν το καταναλώσεις μαζί με το σνακ σου, πχ ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς, θα σου προσφέρει ευχαρίστηση και θρέψη, το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί! Πώς θα καταφέρω να αποφύγω «να πέσω με τα μούτρα» στο φαγητό του γιορτινού τραπεζιού; Μην πανικοβάλλεσαι! Πάμε να δούμε τι πρέπει να φροντίσεις να κάνεις πριν την ώρα του τραπεζιού!

1. Κάνε όλα τα γεύματα της υπόλοιπης ημέρας κανονικά

2. Μην μένεις νηστικός όλη την μέρα μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα του φαγητού

3. Να είσαι χορτάτος πριν το τραπέζι

4. Χρησιμοποίησε την μέθοδο του πιάτου – γέμισε το μισό πιάτο σου με σαλάτα, το ¼ με πρωτεΐνη πχ κρέας, τυρί και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακα πχ πατάτες, ρύζι

5. Η άλλη επιλογή για να έχεις έλεγχο της μερίδας σου είναι να γεμίσεις το πιάτο σου μία φορά με ό,τι επιθυμείς εσύ, όταν τρώμε με παρέα τσιμπολογάμε πολύ εύκολα και δεν θυμόμαστε στο τέλος καν τι έχουμε καταναλώσει!

6. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών μαζί με το φαγητό! Αποσυντονίζουν τα συστατικά τους τον εγκέφαλο σου και δεν βοηθάνε στην ενσυνείδητη κατανάλωση και φυσιολογική πέψη του φαγητού

7. Απόλαυσε το γλυκό μετά το τραπέζι χωρίς τύψεις και ενοχές, η μία μερίδα αρκεί για να παραχθεί η σεροτονίνη (ορμόνη της καλής διάθεσης) και να δημιουργηθεί και το αίσθημα της ψυχολογικής πληρότητας!

Μετά το γιορτινό τραπέζι… η επόμενη μέρα, που συνήθως κάνεις αφαγία.. Άλλαξε αυτήν τη συνήθεια και συνέχισε να κάνεις κανονικά τα γεύματα σου. Το σώμα σου χρειάζεται θρέψη κάθε μέρα. Όχι απλά δεν ωφελεί να μην φας τίποτα την επόμενη μέρα αλλά θα σε οδηγήσει αυτή η συμπεριφορά στο να φας διπλάσια ποσότητα ξανά την επόμενη μέρα γιατί το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια κάθε μέρα! Εάν επιβιώσει μία μέρα χωρίς σχεδόν καθόλου τροφή, θα σου ζητήσει όλη αυτήν την ενέργεια αργά η γρήγορα και θα δημιουργήσεις έναν φαύλο κύκλο αφαγίας και υπερφαγικών επεισοδίων!

Μην ξεχνάς πως κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν πρέπει να σε κρατάει πίσω σε κοινωνικές/οικογενειακές εκδηλώσεις. Εάν πιέζεσαι, τότε δεν είναι το σωστό πρόγραμμα για σένα! Φρόντισε για το σώμα σου μακροπρόθεσμα, αλλάζοντας το παρόν! Σταμάτα να μετράς θερμίδες και ξεκίνα να δίνεις σημασία περισσότερο στην θρέψη του σώματος σου!

Και το βασικότερο, μην ζυγιστείς εκείνες τις ημέρες, πολύ πιθανό η ζυγαριά να δείξει παραπάνω λόγω κατακρατήσεων!

Η ευτυχία δεν μετριέται με αριθμούς!