Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξιδιού μείωσε το σωματικό βάρος
Ιάπωνες ερευνητές έκαναν μελέτες για το ξίδι σε 155 παχύσαρκους ενήλικες, έτσι ώστε να δουν πως επιδρά στη μείωση του βάρους. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν την ανάπτυξη αντιδιαβητικών φαρμάκων, η κατανάλωση ξιδιού μαζί με τα γεύματα χρησιμοποιείτο ως μέθοδος αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη. Πλέον, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στις πιθανές επιδράσεις που έχει το ξίδι τόσο στο μεταβολισμό της γλυκόζης όσο και στην παχυσαρκία.
Το κύριο συστατικό του ξιδιού είναι το οξικό οξύ, το οποίο ευθύνεται για τη χαρακτηριστική γεύση του. Επιπλέον, περιέχει οργανικά οξέα όπως το φορμικό, το γαλακτικό και το ταρταρικό, καθώς και αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες (π.χ. κατεχίνες).
Τι δείχνουν οι μελέτες για το ξίδι
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η διευθύντρια παθολόγος – διαβητολόγος του Metropolitan Hospital, Ελενα Πέτσιου, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ξιδιού πριν από το γεύμα (οξεία κατανάλωση) μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με προδιαβήτη αλλά και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Στη βιβλιογραφία υπάρχει μία μοναδική μελέτη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η οποία πραγματοποιήθηκε από Έλληνες ερευνητές με τη βοήθεια του Τεχνητού Παγκρέατος, επιτρέποντας τη συνεχή καταγραφή της γλυκόζης. Στην έρευνα αυτή, η κατανάλωση 30 ml ξιδιού πριν από ένα μεικτό γεύμα μείωσε τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης κατά περίπου 20% σε δέκα συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 1.
Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μελέτες καταδείξει παρόμοιο όφελος στη ρύθμιση της γλυκόζης. Η ασυμφωνία των αποτελεσμάτων ενδέχεται να οφείλεται σε παράγοντες όπως η δόση ξιδιού, ο βαθμός οξύτητας, ο χρόνος κατανάλωσης σε σχέση με το γεύμα, το είδος των υδατανθράκων (απλοί ή σύνθετοι), ο γλυκαιμικός δείκτης του γεύματος, αλλά και τα επίπεδα ινσουλινικής και παγκρεατικής λειτουργίας των συμμετεχόντων.
πηγή: Pexels
Όσον αφορά πιο μακροχρόνιες παρεμβάσεις, μια μετανάλυση τριών μικρών μελετών διάρκειας 8–12 εβδομάδων έδειξε ότι η κατανάλωση ξιδιού από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μείωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κατά 0,14%. Αν και η μείωση είναι μικρή, ήταν στατιστικά σημαντική, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρατεταμένη κατανάλωση ξιδιού μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις της HbA1c.
Πιθανοί μηχανισμοί δράσης του ξιδιού στη γλυκόζη:
- επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης
- μείωση της απορρόφησης υδατανθράκων στο έντερο
- μείωση της ηπατικής παραγωγής γλυκόζης
- αύξηση της κατανάλωσης γλυκόζης από το σκελετικό μυ
Πώς επιδρά στη μείωση του βάρους
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή θετική επίδραση που έχει το ξίδι στη μείωση του σωματικού βάρους. Σε πειραματόζωα έχουν παρατηρηθεί ευεργετικά αποτελέσματα, ενώ Ιάπωνες ερευνητές διεξήγαγαν μια διπλή τυφλή μελέτη με εικονικό φάρμακο σε 155 παχύσαρκους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, ώστε να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο, είτε 15 ml, είτε 30 ml μηλόξιδου ημερησίως για 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξιδιού μείωσε το σωματικό βάρος, τη λιπώδη μάζα, την περίμετρο μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), με το αποτέλεσμα να εμφανίζεται από την 4η εβδομάδα και να είναι δοσοεξαρτώμενο. Η μείωση δεν ήταν μεγάλη (1–2 κιλά και 0,4–0,7 μονάδες ΔΜΣ), αλλά κρίθηκε κλινικά σημαντική για τον μέσο παχύσαρκο Ιάπωνα (ΔΜΣ 25–30 kg/m²), που συχνά εμφανίζει παχυσαρκία σχετιζόμενη με επιπλοκές. Ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τέσσερις εβδομάδες μετά τη διακοπή της πρόσληψης ξιδιού, οι δείκτες βάρους και λίπους επανήλθαν στα αρχικά επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι ίσως απαιτείται συνεχής κατανάλωση για τη διατήρηση των ωφελειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες απο το cantina.protothema.gr, Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι παρότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα, ενισχύουν την άποψη ότι το ξιδι μπορεί να συμβάλλει τόσο στη ρύθμιση της γλυκόζης όσο και στη μείωση του σωματικού βάρους. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ασφαλές, προσιτό και εύκολα διαθέσιμο προϊόν, η προσθήκη του στη διατροφή (π.χ. δύο κουταλιές σούπας στη σαλάτα) θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική στρατηγική για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή/και αυξημένο βάρος. Ωστόσο, χρειάζονται μεγαλύτερες και καλά σχεδιασμένες μελέτες για την πλήρη διερεύνηση των επιδράσεών του.
Σύνοψη άρθρου
- Η κατανάλωση ξιδιού μειώνει το σωματικό βάρος, τη λιπώδη μάζα και τον δείκτη μάζας σώματος σε παχύσαρκους ενήλικες.
- Το ξίδι επιδρά στη μείωση της γλυκόζης μέσω επιβράδυνσης της γαστρικής κένωσης και αύξησης της κατανάλωσης γλυκόζης από το σκελετικό μυ.
- Παρά τη μικρή μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η στατιστική σημασία υποδηλώνει δυνητικά μεγαλύτερα οφέλη με παρατεταμένη κατανάλωση ξιδιού.
- Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιδράσεων του ξιδιού στη γλυκόζη και το σωματικό βάρος.
Δημοφιλή
Ρίγη συγκίνησης στο Ρέθυμνο: Η μεγάλη αλλαγή που έκανε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη (Φώτο)
Δεν άντεξε την απώλεια του γιού του και «έφυγε» λίγες μέρες μετά ο Αντώνης Μακαρώνας!
Βαρύ πένθος στο Μεταξοχώρι της Κρήτης
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο οινοποιός Μανόλης Τιτάκης - Καρτσωνάκης
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι η σύζυγός του
Ο γάμος δεν κράτησε ούτε 24 ώρες: Έξαλλος ο γαμπρός γιατί η νύφη χόρευε με τον ξάδελφό - Δείτε το viral βίντεο
O γάμος του βουλευτή έγινε γνωστός από το... πόθεν έσχες
Απέραντη θλίψη στα Χανιά για την Τασούλα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή
Στην Κρήτη εντοπίστηκε η σύζυγος του Πολωνού τουρίστα- Έφυγαν άρον-άρον από το νησί