Πρέπει να φοράμε γάντια στην κουζίνα; Τι λένε οι ειδικοί για την υγιεινή των τροφίμων
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν έμφαση στην ασφάλεια και την καθαριότητα όταν μαγειρεύουν. Τα γάντια θεωρούνται από πολλούς απαραίτητο «όπλο» κατά των μικροβίων, κυρίως όταν χειριζόμαστε ωμό κρέας. Για αρκετούς, μάλιστα, είναι συνώνυμο επαγγελματισμού και αυστηρής τήρησης κανόνων υγιεινής. Αλλά ισχύει το ίδιο και στην κουζίνα του σπιτιού; Ο ειδικός Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, Ιωάννης Γ. Κακός, μας δίνει απαντήσεις για το πότε τα γάντια έχουν πραγματική αξία και πότε απλώς μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς χωρίς λόγο.
Αρκεί να φοράμε γάντια στην κουζίνα;
Πολλοί θεωρούν ότι τα γάντια αποτελούν «πανάκεια» για την καθαριότητα και την υγιεινή. Στην πραγματικότητα, όμως, εάν χρησιμοποιηθούν λάθος, μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Για παράδειγμα, αν πιάσουμε ένα νέο ζευγάρι γάντια με βρώμικα χέρια ή αν τα γάντια παραμείνουν εκτεθειμένα πριν τα φορέσουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεταφέρουμε μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο.
«Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο είναι το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι», τονίζει ο κ. Κακός. Το κρύο νερό δεν ενεργοποιεί αποτελεσματικά τις καθαριστικές ουσίες του σαπουνιού· γι’ αυτό η θερμοκρασία και η σωστή τεχνική πλυσίματος είναι το κλειδί για μια καθαρή κουζίνα. Επιπλέον, το χρώμα των γαντιών στην οικιακή χρήση, σύμφωνα με τον κ. Κακό, δεν έχει μεγάλη σημασία.
Η υγιεινή της κουζίνας
Η υγιεινή δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση γαντιών. Εργαλεία όπως λαβίδες ή κουτάλες βοηθούν στη μείωση της άμεσης επαφής με το φαγητό. Ωστόσο, αν η κουζίνα μας δεν είναι καθαρή, ακόμη και αυτά μπορούν να γίνουν εστίες μόλυνσης. «Δεν είναι δυνατόν να πιάνουμε με την ίδια λαβίδα το ωμό κοτόπουλο για να το βάλουμε στη σχάρα και μετά με την ίδια να το βγάζουμε ψημένο. Οι πιθανότητες μόλυνσης είναι τεράστιες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κακός.
Τι ισχύει για τα ευπαθή τρόφιμα
Όταν χειριζόμαστε ευπαθή τρόφιμα, όπως ωμό κρέας ή ψάρι, η χρήση γαντιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού μειώνεται η πιθανότητα επιμόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς. Με τη σωστή αφαίρεση και το πλύσιμο των χεριών να παραμένει καίριας σημασίας.
Αν στη συνέχεια πιάσουμε άλλο ευπαθές τρόφιμο, πρέπει να πλύνουμε ξανά τα χέρια μας και να χρησιμοποιήσουμε καινούριο ζευγάρι γαντιών. «Δεν έγινε και κάτι αν κόψουμε ένα φρούτο χωρίς γάντια – το βασικό είναι να είναι πάντα καθαρά τα χέρια μας», καταλήγει ο κ. Κακός.
Πηγή: protothema.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η χρήση γαντιών στην κουζίνα μπορεί να συμβάλει στην υγιεινή, αλλά αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να γίνουν πηγή μόλυνσης.
- Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι είναι πιο σημαντικό από τη χρήση γαντιών για την καθαριότητα.
- Εργαλεία όπως λαβίδες και κουτάλες μπορούν να μειώσουν την άμεση επαφή με το φαγητό, αλλά πρέπει να διατηρούνται καθαρά.
- Η χρήση γαντιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην διαχείριση ευπαθών τροφίμων, αλλά η σωστή αφαίρεση και το πλύσιμο των χεριών παραμένουν κρίσιμα.
Δημοφιλή
Ρίγη συγκίνησης στο Ρέθυμνο: Η μεγάλη αλλαγή που έκανε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη (Φώτο)
Δεν άντεξε την απώλεια του γιού του και «έφυγε» λίγες μέρες μετά ο Αντώνης Μακαρώνας!
Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο Βασίλης Παϊτέρης - Γιατί συνελήφθη ο γνωστός τραγουδιστής;
ΒΟΑΚ: Σοβαρό τροχαίο με εγκλωβισμό στον Καβρό
Βαρύ πένθος στην Αγία Πελαγία - «Έφυγε» από τη ζωή ο αγαπητός Στέλιος
Σε θάνατο με διετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Κίνας
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ξεπαγώνουν» οι πληρωμές των αγροτών - Πότε θα μπει η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης
Έγκυος στον 9ο μήνα χορεύει Κρητικά στην πίστα και ξεσηκώνει το κοινό - Δείτε το βίντεο
Συναγερμός στο Ηράκλειο: Ήχησε το 112 για την πυρκαγιά στις Μαλάδες - Στη μάχη της κατάσβεσης και ελικόπτερο (φώτο, βίντεο)