Αναλυτικά τα συστατικά και η εκτέλεση της συνταγής
Κι αν είσαι vegan μπορείς να απολαύσεις τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά με πρώτα και καλύτερα τα αγαπημένα μελομακάρονα.
Συστατικά
5 κούπες αλεύρι μαλακό
2 1⁄2 κούπες) σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
3/4 της κούπας νερό
1 + 1/4 της κούπας ηλιέλαιο
3/4 της κούπας) χυμό πορτοκαλιού
2 +1/2 κ.σ. κονιάκ
3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
2/3 της κούπας ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι θα χρειαστείς
2 + 1/2 κούπες νερό
2 + 2/3 της κούπας ζάχαρη
2 κούπες σιρόπι αγαύης
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύεις απαλά με το σύρμα. Το βράζεις σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει για 5 ακόμη λεπτά.
Ανακατεύεις και το αποσύρεις από τη φωτιά. Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνεις στο σκεύος λαδόκολλα. Σε βαθύ και μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη.
Προσθέτεις την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και συνεχίζεις να ανακατεύεις με το σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Τα αδειάζεις σταδιακά στο μπολ με το υγρό μείγμα και ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα.
Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθεις. Τα τοποθετείς στο σκεύος αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζεις την επιφάνειά απαλά με ένα σουρωτήρι. Τα ψήνεις για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζεις από το φούρνο και όπως είναι ζεστά τα βουτάς μια την τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνεις στο σιρόπι για 10- 15 δευτερόλεπτα. Τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε μια πιατέλα προσεκτικά.
Τα πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι και απολαμβάνεις.
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»