Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από σφολιάτα με σπανάκι και τυριά

27.12.2025, 0:01

Αναλυτικά η συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα-χριστουγεννιάτικο δέντρο έχετε φάει; Είναι εύκολο γιορτινό ορεκτικό, που φτιάχνεται χωρίς κόπο, με έτοιμο φύλλο, σπανάκι, γιαούρτι και τυριά, χρυσαφένιο και κρατσανιστό.

Σε πολλές γιορτινές νοστιμιές μπορεί να βάλει την πινελιά του το στραγγιστό γιαούρτι. Μια κουταλιά θα μπει στη βελουτέ που θα κάνει την αρχή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα γίνει μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού για τη σαλάτα και μια νόστιμη κρούστα για το κρέας που ψήνεται στον φούρνο. Θα τρυπώσει στη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, σε μια απολαυστική μους σοκολάτας, σε ένα κέικ με χαρακτήρα γιορτινό, ακόμη ακόμη και στη βασιλόπιτα. Έχει βελούδινη, κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση, και δένει ωραία με κάθε λογής αλμυρά και γλυκά υλικά, μπορείτε να κάνετε πολλά, ξεκινήστε όμως από αυτό το νόστιμο ζυμαρένιο δεντράκι, μια διαφορετική, γιορτινή σπανακοτυρόπιτα, που αρέσει σε μεγάλους και παιδιά. Μπορείτε να τη φτιάξετε με γιαούρτι 0%, 2% ή 5%.

20′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο

 

Υλικά

Μερίδες: 6
170 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο, αποψυγμένο και στραγγισμένο
110 γρ. τριμμένο τυρί Τρικαλινό
60 γρ. φέτα
70 γρ. γιαούρτι 0%, 2% ή 5%
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. πιπέρι
2 φύλλα σφολιάτας
45 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 αυγό
1 κουτ. σούπας γάλα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το δέντρο από σφολιάτα, με σπανάκι και τυριά, προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σπανάκι, το Τρικαλινό, τη φέτα, το Total, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι.
Ξεδιπλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα.
Κόβουμε το σχήμα ενός τριγώνου σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Απλώνουμε το μείγμα σπανακιού και προσθέτουμε τη δεύτερη στρώση του «δέντρου» σφολιάτας πάνω από τη στρώση σπανακιού.
Πιέζουμε απαλά προς τα κάτω τις πλευρές του «δέντρου».
Κόβουμε λωρίδες πάχους 2,5 εκατοστών σε κάθε πλευρά του «δέντρου» και στρίβουμε κάθε λωρίδα.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί το αυγό και το γάλα. Αλείφουμε με ένα πινέλο το «δέντρο».
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από σφολιάτα με σπανάκι και τυριά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τελικά θα κατέβει στην πολιτική ο Κωνσταντίνος Αργυρός;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Στάη: «Έχω υποστεί δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Η Λατινοπούλου στο YouTube με Ξιαρχό, μεταξύ σόου και πολιτικής ανάλυσης -«Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τάσος Χαλκιάς: «Είναι ντροπή να λέμε ότι η Επίδαυρος πρέπει να γίνει μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Εργασιακά δικαιώματα και Χριστούγεννα: Ποιοι ξεκουράζονται περισσότερο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ερωτικά τρίγωνα: Αυτά τα 4 ζώδια δεν λένε ποτέ «όχι» στον πειρασμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Η αγορά 8 εκατομμυρίων ευρώ του Κριστιάνο Ρονάλντο σε ιδιωτικό νησί της Σαουδικής Αραβίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Γέννησε πρώην παίκτρια του MasterChef – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Οικονομία

Πόσο αυξήθηκαν φέτος οι τιμές των διαμερισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →