Πώς θα το ψήσεις σωστά για να το απολαύσεις με τους κολλητούς σου
Όμως στην Ελλάδα, χοιρινό κότσι σημαίνει γιορτές, πανηγύρια, κυριακάτικα τραπέζια και, φυσικά, μπιραρίες. Θα έχεις τουλάχιστον μία ιστορία από μία μπιραρία όπου με την παρέα σου, τσακίσατε το κότσι εν ριπή οφθαλμού. Και υπάρχουν και οι άντρες αυτοί εκεί έξω που σκέφτονται, «γιατί να μην το φτιάξω και σπίτι τώρα που με τον κορωνοϊό δύσκολα πηγαίνεις στα μαγαζιά;». Ιδού λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζεις για να το μαγειρέψεις όπως ακριβώς το τρως έξω. Ή και καλύτερα.
Τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτό
Αρχικά το κότσι είναι ένα «ζόρικο» κομμάτι. Το γεγονός ότι στηρίζει όλο το βάρος του χοίρου, έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει το κρέας σκληρό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλει προσεχτικό μαγείρεμα και εκμετάλλευση του κολλαγόνου που βρίσκεται μέσα στο κρέας και βοηθά στο να συνδέονται οι μυϊκοί ιστοί. Παρότι ο κόσμος αγαπάει και το ποντίκι, το σημείο δηλαδή που βρίσκουμε στο μοσχάρι, το μυστικό στο χοιρινό κότσι είναι ένα: η πέτσα. Αν το ψήσεις σωστά, το κρέας θα έχει ζουμερό κρέας στο εσωτερικό και τραγανή πέτσα. Και εκεί είναι που τα κάνουν μαντάρα οι περισσότεροι. Και αυτό γιατί το κότσι θέλει περισσότερη τεχνική στο ψήσιμο.
Η προετοιμασία
Πάρτο από τον χασάπη σου καθαρισμένο, αλλά θα του πεις να σου αφήσει την πέτσα. Με ένα μαχαίρι θα το χαρακώσεις με το μαχαίρι κάνοντας μικρά τετράγωνα και θα ρίξεις χοντρά αλάτι. Θα κάνεις μασάζ στο κρέας για περίπου 5 λεπτά ώστε να δημιουργηθεί η όσμωση και να έρθει σε επαφή το αλάτι με το λίπος της πέτσας. Σημείωσε πως αν το έχεις βάλει στο ψυγείο, θέλει περίπου 2 ώρες έξω από αυτό πριν ξεκινήσεις να το ψήνεις. Μετά το μασάζ άφησε το μισή ώρα και στη συνέχεια πρόσθεσε πιπέρι και τρίμμα από σκόρδο – με 3 τρεις σκελίδες θα είσαι καλυμμένος. Όσο κάνεις όλα αυτά, βάλε τον φούρνο να προθερμένεται στους 180 βαθμούς.
Το ψήσιμο
Εδώ ισχύει η μεγάλη ατάκα του σωστού ψησίματος. Όσο πιο πολλές ώρες το ψήνεις, τόσο το καλύτερο θα ψηθεί. Παρότι το κότσι μπορεί να γίνει τόσο σε τέσσερις όσο και σε οκτώ ώρες, το θέμα είναι πόσο χρόνο θα έχεις διαθέσιμο. Αν λοιπόν σχεδιάζεις να του αφιερώσεις το χρόνο που του αρμόζει το Σάββατο ή την Κυριακή, θα γλείφεις και τα δάχτυλα σου. Αν πάλι θες να ξεμπερδεύεις σε λιγότερο χρόνο, πρέπει να παίξεις σωστά με τον φούρνο σου. Ένα κομμάτι 2,5 κιλών μπορεί να γίνει σε 2 ώρες, ενώ ένα 4 κιλών σε περίπτωση που είστε πολλά άτομα, θα σου πάρει μέχρι και τρίωρο. Οι 160 βαθμοί για περίπου 1,5 ώρα, είναι μία τίμια θερμοκρασία για να ξεκινήσεις να το ψήνεις. Με το μαχαίρι θα γνωρίζεις και σε τι φάση βρίσκεται. Ένα θερμόμετρο σίγουρα βοηθά. Αν έχεις, το κότσι σου θα πρέπει να έχει θερμοκρασία στο εσωτερικό από 75 μέχρι 80 βαθμούς. Εκεί γνωρίζεις πως μπορείς να το φας ακίνδυνα.
Η πέτσα
Τις περισσότερες φορές, το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στα μαγαζιά, είναι πως η πέτσα προκύπτει σκληρή σαν σόλα. Αυτό συμβαίνει από το λίπος που έχει μεν ξεκινήσει να λιώνει, αλλά που τα υγρά του έχουν σφίξει ανάμεσα σε κρέας και πέτσα με αποτέλεσμα να την κάνουν σκληρή. Εδώ πρέπει να βάλεις τα μεγάλα μέσα. Σύμφωνα με το ratpack.gr, θα πάρεις ένα πινέλο και θα αλείψεις το εξωτερικό της πέτσας με μπίρα ή μέλι – ή και τα δύο. Βγάζεις το κότσι από το φούρνο και ανεβάζεις την θερμοκρασία στους 240 βαθμούς. Μετά από λίγη ώρα θα το ξαναβάλεις και εκεί δημιουργείται το περίφημο reverse searing. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασία διαστέλλει τα υγρά, τα εξατμίζει τελείως, με αποτέλεσμα η πέτσα σου να γίνει τραγανή. Αυτό δεν θέλει πάνω από 10 λεπτά.
Το σερβίρισμα
Συνοδεύεται με μπίρα, ξινολάχανο και πατάτες. Τσακίστε το.
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιώργου
ΑΑΔΕ: Κάνουν «ντου» στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Κρήτη: Αυτοκίνητο «τούμπαρε» μετά από σφοδρή σύγκρουση - Δείτε τις εικόνες
Βρέθηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση σε ταράτσα πολυκατοικίας!
Νεκρός ανήλικος σε τροχαίο - Το όχημα καρφώθηκε σε ελιά
Νέες αποκαλύψεις «βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγνοούνται» 230.000… αγρότες και κτηνοτρόφοι
«Λουκέτο» σε ιστορική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία - Χρεοκοπεί και απολύει όλους τους εργαζομένους
Κηδεία Γεράσιμου Μιχελή: Σάλος με την φωτογραφία του Καπουτζίδη – «Τώρα τον θυμήθηκαν»
Τρόμος για 280 επιβάτες φέρι μποτ που τυλίχθηκε στις φλόγες - Έπεφταν πανικόβλητοι, στη θάλασσα