Δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση αλλά φαίνεται πως είχαμε από τότε φαντασία στο μπάρμπεκιου
Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που σήμερα εμείς ονομάζουμε σουβλάκι -ή και καλαμάκι για να μας κοροϊδέψουν οι φίλοι από Θεσσαλονίκη- δεν είναι κάτι που ανήκει στην Ελλάδα μονοπωλιακά. Ευρήματα έχουν αποδείξει πως τόσο στην Αίγυπτο όσο και στη Βαβυλώνα, το πέρασμα του κρέατος σε μικρά ξυλάκια και στη συνέχεια το ψήσιμο του πάνω από φωτιά, ήταν ίσως ο μοναδικός πρακτικός τρόπος για κάτι γρήγορο και νόστιμο.
Μπορεί λοιπόν οι μαρινάδες να μην είχαν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους, ή να ήταν πολύ απλές, άρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά και μετά από έρευνα του πανεπιστημίου του Dartmouth, πώς οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο ήξεραν από σουβλάκι, αλλά το έκαναν πριν καλά-καλά την κάθοδο των Δωριέων – για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σήμανε και το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το γιατί οι Μυκήνες έχουν άμεση σχέση με το σουβλάκι.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν πως υπήρχαν συγκεκριμένοι πήλινοι δίσκοι, οι οποίοι εξυπηρετούσαν ως βάση για να στερεωθούν τα ξυλάκια με το περασμένο κρέας. Υπάρχει μια διαφωνία για το αν αυτά τα σκεύη ήταν περισσότερο είδη σερβιρίσματος ή είχαν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τα κάρβουνα, αλλά η καθηγήτρια Julie Hruby αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και να φτιάξει με πηλό ένα παρόμοιο σκεύος για να δει πώς λειτουργούσε το μπάρμπεκιου το 1300 π.Χ. Τελικά διαπίστωσε ότι τα πήλινα σκεύη όχι μόνο είχαν σχεδιαστεί για να ακουμπάνε πάνω στα κάρβουνα, αλλά και ότι το κρέας ψήθηκε ομοιόμορφα και μάλιστα f τα εν λόγω σκεύη ήταν πάρα πολύ χρήσιμα στο να τα κουβαλήσεις μαζί σου σε οποιοδήποτε δρομολόγιο – να λοιπόν και το πικ-νικ σε αυτή την ιστορία.
Η Hruby αναφέρει μάλιστα ότι υπήρχαν και συγκεκριμένα κυκλικά σκεύη για το ψωμί, το οποίο πιθανότατα θα ήταν από κριθάρι ή σιτάρι, ενώ το πρόβειο κρέας το χοιρινό και το βοδινό, θα ήταν σίγουρα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του μυκηναϊκού σουβλακιού. Παρότι ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στα σημερινά μας εδάφη, οι μυκηναίοι είχαν εφεύρει μια σειρά από μαγειρικά σκεύη που τους βοηθούσαν στην καθημερινότητά τους και πολλά από τα οποία μπορούμε να τα γνωρίζουμε σήμερα χάρη στις αρχαιολογικές έρευνες.
Είμαστε βέβαιοι πως αν είχαν εφεύρει και το τζατζίκι θα είχαν πελατεία μέχρι και από τη Θράκη.
Πηγή: Ratpack.gr
Δημοφιλή
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Μαρκάκης - Σήμερα η κηδεία του
Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου
EuroBasket 2025: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε ποιος θα σηκώσει το ευρωπαϊκό!
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Συνελήφθη 27χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στα Μάλια με θύμα μία 23χρονη
Εφιάλτης για 25χρονη: Πήγε στο σπίτι του πρώην συζύγου της για να συζητήσουν και τη βίασε
Θλίψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τον θάνατο της μητέρας της Μαρίας Κασωτάκη
Σοκ: Συνελήφθη παραγωγός ταινιών πορνό για εμπορία ανθρώπων και βιασμούς - Και ανήλικη στα θύματα
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης: Νεκρή 23χρονη σε τροχαίο στα Μάλια
Απίστευτο: 22χρονος ξυλοφόρτωσε ιερέα γιατί του έκλεισε το δρόμο - Πήγαινε σε σχολείο για τον Αγιασμό ο κληρικός