Ηράκλειο: 24oC

3 τύποι ρυζιού που είναι κατάλληλοι για ριζότο και ποιον να αποκλείσετε

06.01.2024, 0:06

Δείτε τα tips

Μας αρέσει το ριζότο και γιατί έτσι όπως σερβίρεται ζεστό μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και γιατί φτιάχνεται με ότι λαχανικά έχουμε στο σπίτι και μπόλικη παρμεζάνα. Τι γίνεται όμως με το ρύζι που είναι ο πρωταγωνιστής του; Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τύπο που θα διαλέξουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Γιατί το ρύζι είναι σημαντικό στο ριζότο
Το ριζότο είναι κυρίως ρύζι, το οποίο έχει μαγειρευτεί σε ζωμό. Το ρύζι, λοιπόν, είναι ο πρωταγωνιστής, αφού παράγει το άμυλο- το οποίο με το συνεχές ανακάτεμα φεύγει από την επιφάνεια του ρυζιού και κάνει το υγρό του μαγειρέματος πιο παχύρρευστο. Αν επιλέξετε έναν τύπο ρυζιού που δεν έχει αρκετό άμυλο, δεν θα επιτύχετε την κρεμώδη υφή που χρειάζεται ένα καλό ριζότο.

Οι 3 πιο δημοφιλείς τύποι ρυζιού για ριζότο
Μερικές φορές αναγράφεται στο πακέτο του ρυζιού η ένδειξη ρύζι για ριζότο. Αν δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνηση αυτοί είναι τρεις τύποι ρυζιού κατάλληλοι για ριζότο.

Ρύζι καρναρόλι
Αποκαλείται και ο βασιλιάς του ρυζιού για ριζότο. Στους σεφ αρέσει να το χρησιμοποιούν για την εξαιρετική του γεύση και για το γεγονός ότι κάθε κόκκος διατηρεί το σχήμα του. Επιπλέον, φτιάχνει το πιο κρεμώδες ριζότο και είναι πιο εύκολο στη διαχείρισή του.

Ρύζι αρμπόριο
Αυτή η ποικιλία ρυζιού δεν είναι τόσο αμυλώδης όσο το καρναρόλι, ωστόσο είναι αυτό που είναι πιο διαδεδομένο, οπότε το βρίσκουμε πιο εύκολα στην αγορά τροφίμων. Έχει κόκκους μεσαίου μεγέθους και μπορεί εύκολα να παραψηθεί και να γίνει σαν πολτός, αλλά με προσοχή μπορεί να κάνει ένα πολύ καλό ριζότο.

Ρύζι Vialone nano
Το ρύζι με τον πιο κοντό κόκκο καλλιεργείται στην επαρχία Βένετο της Ιταλίας και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τη χρήση χημικών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το καρναρόλι και κάνει ένα πολύ κρεμώδες ριζότο.

Ποιο ρύζι δεν είναι για ριζότο
Παρόλο που τα παραπάνω τρία είδη είναι αυτά που συνηθίζονται για το ριζότο, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού που διαθέτει μεσαίου μεγέθους ή μικρούς κόκκους. Μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά θα είναι πάλι νόστιμο. Το μόνο ρύζι που θα πρέπει πραγματικά να αποφεύγετε είναι το μακρύκοκκο, όπως το μπασμάτι ή το jasmine, καθώς δεν έχει αρκετό άμυλο για να πετύχει το κρεμώδες που απαιτείται σε ένα καλό ριζότο.

Tip
Επειδή το άμυλο είναι που κάνει όλη τη δουλειά όταν φτιάχνουμε ένα ριζότο, ποτέ μην ξεπλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα.

πριν από 7 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται σήμερα (28/8) 17 επιδόματα – Τι ώρα θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Πώς έγινε το τροχαίο με θύμα την Αφροδίτη Λατινοπούλου – Συνελήφθη ένας 35χρονος (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Θρήνος στο Ηράκλειο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βλάσση που έφυγε πολύ νωρίς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 28 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

«Παραλύει» σήμερα Πέμπτη (28/8) το δημόσιο και στην Κρήτη – Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Αστακός» σήμερα το λιμάνι για την άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Φρικτό τροχαίο στην Πιερία: Μάχη για τη ζωή του δίνει 11χρονο κοριτσάκι – Θρήνος για την 9χρονη αδελφή του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Κρήτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη (28/8) στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 28 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα Πέμπτη (28/8) στην Κρήτη – Δείτε που και τις ώρες

Διαβάστε περισσότερα