Ηράκλειο: 29oC

Cottage pie με γαλοπούλα από τον Άκη Πετρετζίκη

06.01.2024, 6:00

Δείτε πως να το φτιάξετε

Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τη γαλοπούλα που έχει περισσέψει από τα Χριστούγεννα φτιάχνοντας την πιο νόστιμη πίτα του βοσκού ή αλλιώς cottage pie!

Για τη συνταγή θα χρειαστείς

Για τον πουρέ

  • 1.200 γρ. πατάτες, μέτριες (4 τμχ)
  • 40 γρ. γάλα πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη + έξτρα για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 330 γρ. μπίρα
  • 100 γρ. αρακά, κτψ.
  • 500 γρ. γαλοπούλα, ψημένη, ξεψαχνισμένη
  • 2 κ.σ. θυμάρι

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τον πουρέ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό -τόσο ώστε να τις καλύπτει- και τις βράζουμε για περίπου 20- 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Πιέζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες στο τηγάνι, προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με μια μαρίζ μέχρι να απορροφηθεί το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για τη γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την μπίρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα της μπίρας.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, την ξεψαχνισμένη γαλοπούλα και το θυμάρι, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 23 εκ.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τον πουρέ πατάτας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι 9 χιλ.
  • Καλύπτουμε το μείγμα που έχουμε στο τετράγωνο ταψί με τον πουρέ και πασπαλίζουμε με την επιπλέον παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κρήτη: Κοπάδι αιγοπροβάτων «αφάνισε» αμπέλι (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στην Πολωνία: Ρωσικό drone πέφτει σε σπίτι και το διαλύει – Οι εικόνες κόβουν την ανάσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Λεωφορείο συγκρούστηκε με τραμ – Mεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Ιστορική πρόκριση για τη Φινλανδία – Επικράτησε της Γεωργίας 93-79

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Aίθριος ο καιρός αύριο Πέμπτη 11/9 στο νησί – Που θα φτάσει η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα αύριο Πέμπτη (11/9) περιοχές της Κρήτης – Δείτε που και τι ώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Μια ζεστή πράξη αγάπης στη Μυτιλήνη: Γείτονες χάρισαν ελπίδα σε άστεγο – Του αγόρασαν αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ηράκλειο

Άγιος Νικόλαος: Σωματεία και φορείς καλούν σε μαζική κινητοποίηση για τα εργασιακά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κόσμος

Θρίλερ στο Μπέρμιγχαμ: Ανήλικη βίωσε φρίκη στα χέρια 32χρονου – Της επιτέθηκε σεξουαλικά

Διαβάστε περισσότερα