Ηράκλειο: 28oC

Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα και cranberry sauce

07.01.2024, 0:18

Θα το επιλέγετε και για το Κυριακάτικο τραπέζι

Αυτό το κότσι που μαρινάρεται για αρκετές ώρες σε μαύρη μπίρα και σερβίρεται με σάλτσα με cranberries γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το φτιάχνετε μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Κρέας: Πλένουμε τα κότσια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το θρούμπι, τη ρίγανη και την πάπρικα και με το μείγμα αυτό τρίβουμε καλά τα κότσια ώστε τα μυρωδικά να εισχωρήσουν στις εγκοπές. Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, ρίχνουμε την μπίρα, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Βήμα 3

Μετά από 6 ώρες περιχύνουμε τα κότσια με τα 100 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 3-4 φορές. Παράλληλα
φτιάχνουμε τη sauce.

Βήμα 4

Cranberry sauce: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το μηλόξιδο. Μόλις εξατμιστεί φλαμπάρουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα cranberries, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και μία καλή πρέζα αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 12΄-15΄.

Βήμα 5

Μόλις τα κότσια είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιατέλα με την cranbe

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κρέας

3 χοιρινά κότσια (1.200-1.400 γρ. το καθένα)

150 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας θυμάρι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας θρούμπι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη

1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

3 κρεμμύδια, σε φέτες

4 φύλλα δάφνης

2 κουτάκια μαύρη μπίρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την cranberry sauce

  • 450 γρ. cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 50 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
  • 3 πορτοκάλια, τον χυμό + ξύσμα από το 1
  • 130 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κοριτσάκι κινδύνευσε να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Πελαγία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Τα χωριά της Κρήτης που άλλαξαν όνομα με τα χρόνια – Δείτε τη λίστα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Viral βίντεο με αστυνομικούς που πυροβολούν καρχαρίες με καλάσνικοφ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Καιρός

Ο Καιρός αύριο 20/08: Βροχές και καταιγίδες στη χώρα – Πώς επηρεάζεται η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στον Πλατανιά – Αυτοκίνητο παρέσυρε άνδρα και τον πέταξε μέτρα μακριά (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Style

Κρητική καρμπονάρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Αθλητικά

Τρεις Χανιώτισσες βάζουν πλώρη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης παίδων-κορασίδων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ηράκλειο

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ για περιστατικό πνιγμού παιδιού σε πισίνα στην Αγία Πελαγία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Μεγάλη κατολίσθηση στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Ελλάδα

Τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση στο Γουδή – Η στιγμή που το όχημα τουμπάρει στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα