Ηράκλειο: 12oC

Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα και cranberry sauce

07.01.2024, 0:18

Θα το επιλέγετε και για το Κυριακάτικο τραπέζι

Αυτό το κότσι που μαρινάρεται για αρκετές ώρες σε μαύρη μπίρα και σερβίρεται με σάλτσα με cranberries γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το φτιάχνετε μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Κρέας: Πλένουμε τα κότσια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το θρούμπι, τη ρίγανη και την πάπρικα και με το μείγμα αυτό τρίβουμε καλά τα κότσια ώστε τα μυρωδικά να εισχωρήσουν στις εγκοπές. Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, ρίχνουμε την μπίρα, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Βήμα 3

Μετά από 6 ώρες περιχύνουμε τα κότσια με τα 100 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 3-4 φορές. Παράλληλα
φτιάχνουμε τη sauce.

Βήμα 4

Cranberry sauce: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το μηλόξιδο. Μόλις εξατμιστεί φλαμπάρουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα cranberries, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και μία καλή πρέζα αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 12΄-15΄.

Βήμα 5

Μόλις τα κότσια είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιατέλα με την cranbe

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κρέας

3 χοιρινά κότσια (1.200-1.400 γρ. το καθένα)

150 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας θυμάρι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας θρούμπι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη

1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

3 κρεμμύδια, σε φέτες

4 φύλλα δάφνης

2 κουτάκια μαύρη μπίρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την cranberry sauce

  • 450 γρ. cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 50 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
  • 3 πορτοκάλια, τον χυμό + ξύσμα από το 1
  • 130 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι
πριν από 3 ώρες
Viral

Ο… «επιστημονικός» λόγος που οι τερματοφύλακες φτύνουν τα γάντια τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Καθυστέρησε να βγάλει αντίδραση ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Πολίτικο σάμαλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του Survivor και του My Style Rocks

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Ναρκέμπορος έβαζε ανήλικους να κάνουν τα «βαποράκια» – Θύμα ξυλοδαρμού ένας 16χρονος μέλος συμμορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Έρευνες στον Ισθμό της Κορίνθου για εντοπισμό άνδρα στην θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματίας που δέχθηκε πυρά – «Φοβάμαι δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Νεκρός 43χρονος οδηγός φορτηγού μετά από ξαφνική αδιαθεσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Λονδίνο: Ισόβια σε 33χρονο Κινέζο που βίασε 6 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →