Ηράκλειο: 28oC

Πατατόσουπα με κάστανα από τον Άκη Πετρετζίκη!

08.01.2024, 6:51

Πανεύκολη και πεντανόστιμη

Μία ξεχωριστή σούπα, διαφορετική από αυτές που φτιάχνετε συνήθως η οποία θα σας εντυπωσιάσει με τη νοστιμιά της!

Θα χρειαστείτε:

Για τα κρουτόν

  • 6 φέτες ψωμί για τοστ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σούπα

  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 70 γρ. λευκό κρασί
  • 1 κύβο κότας
  • 1,5-1,7 λίτρα νερό
  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
  • φύλλα θυμαριού

Συνταγή

Για τα κρουτόν

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σούπα

  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.)
  • Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα.
  • Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.
πριν από 2 λεπτά
Πολιτική

Μητσοτάκης για Final 4: Απόδειξη των προσπαθειών μας η διεξαγωγή του στην Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Πανεπιστήμια: Πότε και για ποιους ισχύουν οι διαγραφές φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

Πώς θα καταλάβετε αν ο χωρισμός σας ήταν λάθος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Συνάντηση της ΠΟΕΕΤ με την Υφυπουργό Τουρισμού κα. Άννα Καραμανλή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Πιλότος εντοπίστηκε «τύφλα στο μεθύσι» πριν την απογείωση – Σε κρίση η αεροπορική εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Ειρήνη Λαγούδη: Επιστρέφει στο προσκήνιο η υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Ιωάννινα: Η μητέρα του βρέφους για τον θάνατό του – «Δεν υπάρχει κακοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικό ατύχημα στην Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 15χρονο ποδηλάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κόσμος

Νέα επιδρομή του Ισραήλ στην Υεμένη – Σοκάρει το βίντεο με χτυπήματα κατά των Χούθι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Καλάβρυτα: Τι κατέθεσε στον εισαγγελέα ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου για τις εικόνες

Διαβάστε περισσότερα