Ηράκλειο: 21oC

Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

22.01.2024, 1:41

Κατάλληλο και για vegan 

Κέικ χωρίς αυγά από την Αργυρώ. Νηστίσιμη πρόταση χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς μίξερ! Δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.

Υλικά

  • 1 φλ. ζάχαρη 
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 1/2 κ.σ. ξίδι
  • 1 1/2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 φλ. νερό 
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα και 6 ατομικά φορμάκια.

Για το μίγμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μίγμα μας.
  • Αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την.
  • Αδειάζουμε το μισό μίγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.
  • Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.

Για το νηστίσιμο γλάσο

  • Βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.
  • Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
  • Αφήστε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το γλυκό.
  • Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Εντατικοί έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές – Στη Δικαιοσύνη οι παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

«Μάστιγα» η βία ανηλίκων: Δίνουν ραντεβού για ξύλο εκτός σχολείου – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Οικονομία

Κομισιόν: Aνάπτυξη 2,2% και πλεόνασμα 0,3% στην Ελλάδα για το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Πολιτική

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Δεν είναι μνημείο του χθες, αλλά η μνήμη του αύριο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Πολιτική

Π. Μαρινάκης για το ενδεχόμενο συνεργασιών ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ: «Φαντασιώσεις χωρίς πολιτικό αντίκρισμα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων στη Νιγηρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Νέο γραφείο κατά των Fake News – Θωρακίζεται η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Πέθανε ο γνωστός γιατρός Νίκος Παπανικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Ξεκίνησε η πορεία στην Αθήνα προς την αμερικανική πρεσβεία – 11 προσαγωγές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Οικονομία

Οι ισχυρές ελληνικές ναυτιλιακές δυναστείες που αλλάζουν τον χάρτη του luxury τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →