Ηράκλειο: 34oC

Με λουκέτο κινδυνεύει το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης

15.01.2024, 17:00

Αναζητά πόρους για τη διατήρηση των βασικών δομών του 

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το οποίο προσέφερε τα μέγιστα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορονοϊού απειλείται με δραματική συρρίκνωση εξ αιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διατήρηση των βασικών δομών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία COVID19, ώστε σε περίπτωση μίας νέας έκτακτης ανάγκης να μπορούν να ανταποκριθούν, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργεία του.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακό Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Σε αυτή τη φάση αναζητούνται πόροι για να διατηρηθούν οι βασικές δομές και η βασική λειτουργία, ώστε να μην βρεθεί το Εργαστήριο σε μια κατάσταση όπως είχε συμβεί το 2020, που από το μηδέν χτίστηκαν δομές που έπρεπε να υπάρχουν»

Να υπενθυμίσουμε πως το «γυναικοκρατούμενο» Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, είναι το μοναδικό εργαστήριο σε όλη την χώρα δεν έχει κλείσει ούτε μία μέρα λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ή τεχνικών προβλημάτων, όπως συνέβη σε άλλα μεγάλα εργαστήρια της Ελλάδας. Επιπροσθέτως είναι από τα πρώτα στην χώρα που ανίχνευσε ύποπτα δείγματα, θετικά για το στέλεχος του κορωνοϊού.

Μάλιστα κλήθηκε να εξυπηρετήσει και άλλες περιοχές της Ελλάδας παρά το φόρτο εργασίας του με τα δείγματα για κορονοϊό που λάμβαναν και επεξεργαζόταν σε καθημερινή βάση να έχουν ξεπεράσει πολλές φορές τα 2.500.

Οι εργατοώρες του προσωπικού, στους δύσκολους για την παγκόσμια Υγεία καιρούς, ήταν αμέτρητες. Τα αποτελέσματα έβγαιναν πάντα στο χρόνο που έπρεπε και έφταναν ταχύτατα στις υγειονομικές μονάδες, τον ΕΟΔΥ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής ιολογίας Ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακό Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Μιλώντας για το προσωπικό, τις γυναίκες επιστήμονες του Εργαστηρίου, ο Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος συμπληρώνει «Ενώ θα περίμενες να διστάζουν, να φοβούνται… οι επιστήμονες του εργαστηρίου με τις οποίες ζήσαμε έντονες στιγμές εργάζονταν ασταμάτητα, ακούραστες χωρίς ρεπό και χωρίς να αργίες. Όλα αυτά έγιναν στηριζόμενοι στην προσπάθεια, στον επαγγελματισμό, στο πάθος για τη δουλειά τους, στο υψηλό αίσθημα προσφοράς και στο φιλότιμο των κοριτσιών που δούλεψαν στο εργαστήριο».

Σήμερα αυτές οι επιστήμονες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και μέσα από την μεγάλη πίεση απέκτησαν τεράστια εμπειρία που θα ζήλευαν πολλοί δυστυχώς δεν μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ελέω υποχρηματοδότησης.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το προσωπικό θα έπρεπε ήδη να έχει μειωθεί. Από την άλλη πλευρά θέματα δημόσιας υγείας θα ανακύπτουν συνεχώς λόγο και της κλιματικής αλλαγής που ευνοούνται οι λοιμώξεις και χρειάζεται η διατήρηση βασικών τομών και ειδικά των εργαστηριακών δομών Δημόσιας Υγείας. Αφενός για συντήρηση και παρακολούθηση  ή την εμφάνιση κάποιου εκτάκτου παθογόνου καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Προσέθεσε ο Γιώργος Σουρβίνος.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης πέρασε με απόλυτη επιτυχία τον εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο, ανιχνεύοντας το 100% των άγνωστων δειγμάτων που στάλθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.