Ηράκλειο: 14oC

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

17.01.2024, 12:06

Δείτε τον τρόπο για να πετύχετε το αγαπημένο ελληνικό μαμαδίστικο φαγητό

Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο νόστιμα, ιδιαίτερα και αριστοκρατικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σε αυτή τη συνταγή σας δείχνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία για να τους φτιάξετε σωστά.

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/3 ματσ. μαιντανό
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμός
  • 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
  • Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
  • Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

Γέμιση

  • Κατάλληλο είναι το ρύζι καρολίνα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  • Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
  • Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  • Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
  • Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
  • Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
  • Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Για το αυγολέμονο

  • Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
  • Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
  • Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
  • Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Για την κρέμα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.

Σερβίρισμα

  • Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
πριν από 6 λεπτά
Πολιτική

Γεωργιάδης για Novartis: «Αλέξη στην επανέκδοση της «Ιθάκης» ζήτα μια συγγνώμη από όλους εμάς»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Οικονομία

Ηλικίες συνταξιοδότησης: Ποιοι δικαιούνται σύνταξη στα 59 και ποιοι στα 60,5

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη γιος πασίγνωστου πολιτικού μετά από περιπετειώδη καταδίωξη – Βίντεο ντοκουμέντο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε συμμορία που παγίδευε και εκβίαζε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ στα social

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Πρόστιμα «φωτιά» σε αυτοκίνητα που παραβίαζαν το καθεστώς ακινησίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Ιστορική ομάδα κινδυνεύει με βαριά ποινή για χρέος σε παίκτη που έπαιζε στις αρχές του αιώνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Viral

Η «μερακλίνα» που σάρωσε στη σκηνή – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Οικονομία

Στο Κτηματολόγιο οι Πολεοδομίες: Ψηφιακά θα διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Παπαθανάσης: Πάνω από 56 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →