Ηράκλειο: 28oC

Σουτζουκάκια με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

27.01.2024, 1:23

Αυτά τα σουτζουκάκια με ρύζι είναι το κάτι άλλο

Αφράτα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα και ρύζι. Μια φανταστική συνταγή, εύκολη, με όλα τα μυστικά της. Φτιάξτε τα οπωσδήποτε!

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 φλ. κρασί μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη μαυροδάφνη για το πλάσιμο

Για τη σάλτσα

  • 1 kg φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη ή ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κύμινο (προαιρετικά)

Για τα σουτζουκάκια

  • Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα αφράτα σουτζουκάκια μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.
  • Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε.
  • Κρατάμε το κρασί στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
  • Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί.
  • Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.
  • Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα.
  • Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.
  • Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.
  • Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
  • Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.
  • Αν τα έχετε πλάσει μεγάλα, τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω.

Σουτζουκάκια στο φούρνο

  • Τα σουτζουκάκια γίνονται και ψητά στο φούρνο.
  • Αφού τα πλάσουμε, τα ακουμπάμε σε ταψι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Τα ψηνουμε στους 200ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 5´να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τα ψητα σουτζουκάκια μπαίνουν στην σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα τους μέσα στη σάλτσα.
πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Τα χωριά της Κρήτης που άλλαξαν όνομα με τα χρόνια – Δείτε τη λίστα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κοριτσάκι κινδύνευσε να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Πελαγία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Viral βίντεο με αστυνομικούς που πυροβολούν καρχαρίες με καλάσνικοφ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Καιρός

Ο Καιρός αύριο 20/08: Βροχές και καταιγίδες στη χώρα – Πώς επηρεάζεται η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στον Πλατανιά – Αυτοκίνητο παρέσυρε άνδρα και τον πέταξε μέτρα μακριά (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Κρητική καρμπονάρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Αθλητικά

Τρεις Χανιώτισσες βάζουν πλώρη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης παίδων-κορασίδων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ηράκλειο

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ για περιστατικό πνιγμού παιδιού σε πισίνα στην Αγία Πελαγία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

Μεγάλη κατολίσθηση στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Ελλάδα

Τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση στο Γουδή – Η στιγμή που το όχημα τουμπάρει στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα