Ηράκλειο: 29oC

Πώς μαγειρεύουμε σωστά την κινόα

27.01.2024, 0:30

Ρίξτε μια ματιά στα tips

κινόα σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αμινοξέα και δεν έχει γλουτένη. Όπως το ρύζι, το κουσκούς, έτσι και η κινόα δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια στο μαγείρεμα. Ωστόσο, για να έχουμε μια καλομαγειρεμένη κινόα πρέπει να προσέξουμε στα «σημεία».

Τύποι κινόα
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα της κινόα είναι το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο. Η λευκή κινόα είναι πιο απαλή και πιο γρήγορη για να μαγειρευτεί. Η κόκκινη κινόα είναι πιο σκληρή από τα υπόλοιπα είδη και θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ τέλος, υπάρχει και η μαύρη κινόα. Η κόκκινη και η μαύρη κινόα είναι ιδανικές για κρύα πιάτα, όπως σαλάτες.

Αναλογία κινόα-νερό
Γενικά, χρησιμοποιήστε τη διπλάσια ποσότητα σε νερό από την κινόα. Η αναλογία πάει 1: 2, δηλαδή για κάθε ένα φλιτζάνι κινόα, χρησιμοποιήστε δύο φλιτζάνια νερό. Ένα φλιτζάνι ωμή κινόα δίνει τρία φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα. Ωστόσο, μπορείτε να πειραματιστείτε με την αναλογία του νερού. Εάν θέλετε ένα αποτέλεσμα σαν εκείνου του ριζότου, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 1/4 φλιτζάνι νερού. Εάν θέλετε την κινόα πιο στεγνή ή να τη βάλετε σε σούπα, η αναλογία είναι 1:1.75. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει χώρος για ευελιξία τόσο στην αναλογία, όσο και στον χρόνο που μαγειρεύετε την κινόα. Καλύτερα πάντως να ξεπλύνετε την κινόα πριν τη μαγειρέψετε. Βάλτε την σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και αφήστε να τρέξει το νερό για 5 λεπτά.

Πώς να μαγειρέψετε κινόα στην κατσαρόλα
Ξεπλένετε την κινόα. Ρίχνετε το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτετε αλάτι και στη συνέχεια την κινόα, ενώ έχετε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε την κινόα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το νερό. Βγάζετε την κινόα από τη φωτιά και την αφήνετε σκεπασμένη να «κάτσει» για πέντε λεπτά. Περάστε ένα πιρούνι μέσα από την μαγειρεμένη κινόα για να «αφρατέψει» και στη συνέχεια σερβίρετέ την όσο είναι ακόμα ζεστή ή αφήστε την να κρυώσει εντελώς για να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες.

Νόστιμες ιδέες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κινόα  σε σούπες, σε πιλάφι ή να τη σερβίρετε σε μπολ με λαχανικά. Για έξτρα γεύση μπορείτε να τσιγαρίσετε την άψητη κινόα σε ελαιόλαδο. Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να δώσετε περισσότερη γεύση στην κινόα σας είναι να αντικαταστήσετε το βραστό νερό με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Τέλος, για να διατηρείσετε την κινόα, βάλτε την στο ψυγείο σε ένα καλά κλειστό τάπερ. Η κινόα μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες αλλά η υφή είναι καλή μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες.

πριν από 6 λεπτά
Κόσμος

Ολλανδία: Στόχος της η τετραήμερη εργασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στην Καλαμάτα – Επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Πανικός σε πτήση: Εξερράγη ελαστικό κατά την απογείωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

Πως να αποφύγεις το τρακάρισμα-Ποιο είναι το μυστικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ηράκλειο

Σέβη Βολουδάκη για μεταναστευτικό: Βαρύτερες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θα έχουν νέες αλλαγές στην προσωπική τους ζωή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Style

Πως το βρίσιμο αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Υγεία

Ανησυχία για τα ελληνικά αυγά – Εντοπίστηκαν μετά από έρευνα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Τρόμος σε παραλία της Λήμνου: Καρχαροειδές ξεβράστηκε στην ακτή – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα