Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Τούρτα με αλμυρή καραμέλα, καρύδια και αχλάδια ποσέ

29.01.2024, 0:30

Προσδίδει ένταση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα

Βήμα 1

Παντεσπάνι: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ. και τοποθετούμε χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε μαζί το μισό βούτυρο (175 γρ.) και τη μισή ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, μετά προσθέτουμε 3 αυγά, ένα τη φορά, και χτυπάμε σε κάθε προσθήκη.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τη μισή βανίλια, το αλεύρι και τα μπαχαρικά με μια πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τα μισά πεκάν και μοιράζουμε το μείγμα που έχουμε χτυπήσει στις φόρμες, λειαίνοντας από πάνω με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να φουσκώσουν – ελέγχουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο μείγμα, αν αυτή βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμα.

Βήμα 3

Αφήνουμε τις φόρμες 5΄ να κρυώσουν, μετά μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Καθαρίζουμε τις φόρμες και επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα με τα υπόλοιπα υλικά για το παντεσπάνι, μέχρι να φτιάξουμε συνολικά τέσσερα.

Βήμα 4

Αχλάδια ποσέ: Βάζουμε τα αχλάδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό τηγάνι και, αν χρειάζεται, σκεπάζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα αχλάδια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μετά σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν για 20΄-25΄ ή μέχρι τα αχλάδια να τρυπιούνται εύκολα με τη μύτη ενός μαχαιριού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Βήμα 5

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε το υγρό, χωρίς καπάκι, μέχρι να μειωθεί κατά το 1/3 – πρέπει να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει, μετά το αφαιρούμε από τη φωτιά και πετάμε τα ολόκληρα καρυκεύματα.

Βήμα 6

Αλμυρή καραμέλα: Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄ ή μέχρι να γίνει ένα ρευστό και χρυσό μείγμα – θα γίνεται πιο παχύρρευστο όσο κρυώνει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε στο ψυγείο, αν χρειάζεται να γίνει πιο παχύρρευστο.

Βήμα 7

Κρέμα μασκαρπόνε: Χτυπάμε μαζί το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μίξερ μέχρι να αρχίσουν να δένουν – το κάνουμε προσεκτικά, γιατί το μείγμα θα δέσει σχετικά γρήγορα.

Βήμα 8

Βάζουμε τρία από τα μισά αχλάδια στην άκρη και κόβουμε σε φέτες τα υπόλοιπα. Περνάμε κάθε παντεσπάνι με σιρόπι ποσέ. Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε πιάτο ή φόρμα σερβιρίσματος κέικ, απλώνουμε με 1/3 από την κρέμα μασκαρπόνε (αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες για να απλωθεί) και προσθέτουμε λίγες φέτες αχλάδι και 1 κουταλιά του γλυκού καραμέλα.

Βήμα 9

Επαναλαμβάνουμε δύο φορές, μετά προσθέτουμε το τελευταίο παντεσπάνι και ραντίζουμε με την υπόλοιπη καραμέλα ώστε να στάζει από τις άκρες. Σερβίρουμε με πεκάν και τα υπόλοιπα αχλάδια.

Μερίδες: 12-14

Για το παντεσπάνι

    • 350 γρ. βούτυρο, συν επιπλέον για τις φόρμες
    • 350 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 6 αυγά
    • 2 βανίλιες
    • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας
    • 2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
    • μοσχοκάρυδο, λίγο τρίμμα
    • 150 γρ. καρύδια πεκάν χοντροκομμένα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Για τα αχλάδια ποσέ

    • 4 αχλάδια μικρά, καθαρισμένα, κομμένα στα 2 και χωρίς τα κουκούτσια τους
    • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 200 ml μηλίτη
    • ½ ξύλο κανέλας
    • 4 ολόκληρα γαρίφαλα
    • 1 φύλλο δάφνης

Για την αλμυρή καραμέλα

    • 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
    • 100 ml κρέμα γάλακτος
    • 100 ml μέλι ανθέων
    • ½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι

Για την κρέμα μασκαρπόνε

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

5 χρόνια μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ζωές σε… κοντέινερ και νέοι πλειστηριασμοί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

Στην Εθνική τένις Κ14 ο Γιώργος Τρούλης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ για την εκτροπή κυκλοφορίας λόγω των αγροτικών μπλόκων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στην σίτιση του ΠαΓΝΗ – Ένας μάγειρας σε κάθε βάρδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: Ο επιχειρηματίας του κέντρου όπου τραγουδά ο Στέφανος Παπαδόπουλος στηρίζει τον τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Οι 5 στόχοι που θα κατακτήσει κάθε ζώδιο τη νέα χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Ιωάννα Τούνη: Έκανε τον απολογισμό λίγο πριν φύγει το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ξεκινά σήμερα η επιστροφή πινακίδων ΙΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Χανιά

Χανιά: Έψαλαν τα κάλαντα στον Νίκο Καλογερή οι μαθητές του μουσικού σχολείου (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ BC: Επίσκεψη αγάπης στην Αιματολογική Κλινική Παίδων του ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →