Παϊδάκια και κλέφτικο τα ελληνικά πιάτα στη λίστα του Taste Atlas
Την ετήσια λίστα με τα καλύτερα πιάτα στον κόσμο δημοσίευσε το Taste Atlas και ανάμεσά τους υπάρχουν δύο ελληνικά.
Ο γαστρονομικός οδηγός που μόλις πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024 – 2025, και που συχνά μοιράζεται τις λίστες του με τα καλύτερα πιάτα σε κάθε κατηγορία στον κόσμο, μόλις ανακοίνωσε τα 100 καλύτερα στον κόσμο.
Προκειμένου να καταλήξει στην τελική λίστα, εξέτασε περισσότερες από 367.000 έγκυρες αξιολογήσεις για 11.258 πιάτα στη βάση δεδομένων του.
Ποιο είναι όμως το καλύτερο πιάτο;
Είναι το lechona από την Κολομβία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, φρέσκα βότανα και διάφορα μπαχαρικά. Ψήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και ζουμερό και παρασκευάζεται συνήθως για γιορτές και πανηγύρια καθώς από μία lechoma βγαίνουν μέχρι και 100 μερίδες.
Στην 16η θέση της λίστας του TasteAtlas βρίσκονται τα παϊδάκια. «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως τρώγετε ως κύριο πιάτο. Συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιολάδου, χυμού λεμονιού και διαφόρων φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στη σχάρα σε παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα. Συνδυάζονται με πατάτες, σαλάτες ή ένα δροσιστικό τζατζίκι» αναφέρει ο γαστρονομικός οδηγός.
Όσο για το κλέφτικο, το οποίο βρέθηκε στην 57η θέση, σημειώνει: «Το κλέφτικο είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα ζουμερό κομμάτι αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε κλειστούς φούρνους. Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Σήμερα, το κρέας μαγειρεύεται αργά σε μπολ, ώστε να παραμένει ζουμερό και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
Το κλέφτικο μαγειρεύεται συνήθως με πατάτες που απορροφούν μερικούς από τους γευστικούς χυμούς του κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνοδεύετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι».
Πηγή: Iefimerida.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη