Παϊδάκια και κλέφτικο τα ελληνικά πιάτα στη λίστα του Taste Atlas
Την ετήσια λίστα με τα καλύτερα πιάτα στον κόσμο δημοσίευσε το Taste Atlas και ανάμεσά τους υπάρχουν δύο ελληνικά.
Ο γαστρονομικός οδηγός που μόλις πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024 – 2025, και που συχνά μοιράζεται τις λίστες του με τα καλύτερα πιάτα σε κάθε κατηγορία στον κόσμο, μόλις ανακοίνωσε τα 100 καλύτερα στον κόσμο.
Προκειμένου να καταλήξει στην τελική λίστα, εξέτασε περισσότερες από 367.000 έγκυρες αξιολογήσεις για 11.258 πιάτα στη βάση δεδομένων του.
Ποιο είναι όμως το καλύτερο πιάτο;
Είναι το lechona από την Κολομβία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, φρέσκα βότανα και διάφορα μπαχαρικά. Ψήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και ζουμερό και παρασκευάζεται συνήθως για γιορτές και πανηγύρια καθώς από μία lechoma βγαίνουν μέχρι και 100 μερίδες.
Στην 16η θέση της λίστας του TasteAtlas βρίσκονται τα παϊδάκια. «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως τρώγετε ως κύριο πιάτο. Συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιολάδου, χυμού λεμονιού και διαφόρων φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στη σχάρα σε παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα. Συνδυάζονται με πατάτες, σαλάτες ή ένα δροσιστικό τζατζίκι» αναφέρει ο γαστρονομικός οδηγός.
Όσο για το κλέφτικο, το οποίο βρέθηκε στην 57η θέση, σημειώνει: «Το κλέφτικο είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα ζουμερό κομμάτι αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε κλειστούς φούρνους. Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Σήμερα, το κρέας μαγειρεύεται αργά σε μπολ, ώστε να παραμένει ζουμερό και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
Το κλέφτικο μαγειρεύεται συνήθως με πατάτες που απορροφούν μερικούς από τους γευστικούς χυμούς του κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνοδεύετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι».
Πηγή: Iefimerida.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»