Αν στόχος μας είναι το αδυνάτισμα, τότε δεν πρέπει να προσέχουμε μονάχα τι τρώμε, αλλά και το πότε
Είναι φυσικό να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ και πιθανότατα το μεσημεριανό μας, αποτελεί το πιο χορταστικό γεύμα της ημέρας στη δίαιτα. Τι ώρα όμως συνιστάται να καταναλώνουμε μεσημεριανό για πιο αποτελεσματικό αδυνάτισμα;
Επιστήμονες από την Ισπανία έχουν επισημάνει ότι τα άτομα που τρώνε αργά το μεσημεριανό τους, καίνε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από εκείνους που τρώνε νωρίς, για παράδειγμα στη 1 μ.μ.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, όσοι έτρωγαν μεσημεριανό στις 4:30 μ.μ., είχαν επίσης ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
Τι έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες
Προηγούμενες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η μη κατανάλωση φαγητού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα όταν τελικά τρώμε, ειδικά αν το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Οι αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για απότομη πτώση του αργότερα μέσα στην ημέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας, καθιστώντας πιο πιθανό το να τσιμπολογήσουμε.
Γιατί κάποιοι παλεύουμε με τη «δίαιτα γιο-γιο»;
«Είναι πιθανό, αν καταναλώνετε το μεσημεριανό νωρίτερα απ’ ό,τι ενδεχομένως θα έπρεπε, δηλαδή λίγο μετά το πρωινό, η πείνα να αυξηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα και πριν από το δείπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο υγιεινές επιλογές σνακ. Από την άλλη πλευρά, αν φτάνετε στο άλλο άκρο και τρώτε το μεσημεριανό σας πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα και κοντά στην ώρα του δείπνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παράλειψη του δείπνου και σε αυξημένη πείνα πιο κοντά στην ώρα του ύπνου, γεγονός που ενθαρρύνει το τσιμπολόγημα αλμυρών ή/και γλυκών τροφών με χαμηλή διατροφική αξία», εξηγούν οι ειδικοί.
«Αλλά το να τρώτε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας, διαταράσσοντας το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας», προειδοποιούν.
«Όπως οι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης πρέπει να είναι συνεπείς για να νιώθουμε καλά, το ίδιο ισχύει και για τις ώρες των γευμάτων μας. Έτσι, είναι ωφέλιμο να τρώμε το μεσημεριανό μας περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, καθώς αυτή η συνεπής προώθηση των σημάτων πείνας και κορεσμού συγχρονίζεται με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης», επισημαίνουν.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η «ιδανική» ώρα θα μπορούσε να είναι περίπου τέσσερις με πέντε ώρες μετά το πρωινό γεύμα.
Αν κάποιος δηλαδή ξυπνάει στις 7 π.μ. και τρώει ένα θρεπτικό πρωινό στις 8 π.μ., τότε είναι πιθανό να συντονιστεί με τα σήματα πείνας του οργανισμού του περίπου τέσσερις με πέντε ώρες αργότερα, γύρω στις 12 με 1 μ.μ.
Πηγή: Vita
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι