Ηράκλειο: 24oC

Αυτό το ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17% – Ένα ποτήρι την ημέρα αρκεί

30.06.2025, 8:55

Τι λένε οι ογκολόγοι

Ενθαρρυντικά στοιχεία προκύπτουν για την πρόληψη κατά του καρκίνου του εντέρου, καθώς φαίνεται πως ένα συγκεκριμένο ρόφημα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Cancer Research UK διαπίστωσε ότι η προσθήκη ενός ποτηριού γάλακτος την ημέρα στη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17%.

Tα συμπεράσματα της έρευνας σχολίασε ο Τζάστιν Στέμπινγκ, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν.

«Ως ογκολόγος, συμβουλεύω τους ασθενείς μου για το πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Αλλά αυτή η έρευνα -μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διατροφή και τις ασθένειες μέχρι σήμερα- έριξε νέο φως στο πώς οι εύκολες, φθηνές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν όλους να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου» είπε αρχικά, και συνέχισε:

«Για παράδειγμα, εκτός από την κατανάλωση ενός επιπλέον ποτηριού γάλακτος την ημέρα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 15%. Η κατανάλωση περισσότερων από 30 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέθηκε με 8% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου».

Ογκολόγος: Γιατί το γάλα βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο έντερο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν επιπλέον 244 γρ. γάλακτος την ημέρα -περίπου ένα μεγάλο ποτήρι- είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Η μείωση αφορούσε το πλήρες, το ημιαποβουτυρωμένο και το αποβουτυρωμένο γάλα.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος ήταν ανεξάρτητη από άλλους διατροφικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη του γάλακτος στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου δεν οφείλονται στο ότι το γάλα αντικαθιστά ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή ότι καταναλώνεται ως μέρος ενός συνολικά πιο υγιεινού τρόπου ζωής», ανέφερε ο καθηγητής Στέμπινγκ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το γάλα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το ασβέστιο μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο, δεσμεύοντας δυνητικά επιβλαβείς ουσίες στο έντερο και προάγοντας τον θάνατο των μη φυσιολογικών κυττάρων.

«Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαίρεσης των κυττάρων. Επίσης, η λακτόζη στο γάλα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Το γάλα περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη του 2021, θα μπορούσε επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το εύρημα ότι μια σχετικά μέτρια αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Υποδηλώνει ότι μικρές, εφικτές αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Στέμπινγκ στο The Conversation.

«Καθώς συνεχίζουμε να ξεδιαλύνουμε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ διατροφής και νόσου, μελέτες όπως αυτή παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να ενημερώσουν τόσο τις ατομικές επιλογές υγείας όσο και τις ευρύτερες στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η δυνατότητα μιας απλής διατροφικής αλλαγής να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας στον τομέα αυτό και αναδεικνύει τη δύναμη της διατροφής στη διαμόρφωση της υγείας μας», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr

πριν από 57 λεπτά
Ελλάδα

Έρευνα: Η μόλυνση του νερού απειλεί την Ευρώπη – Μόνο το 29% των υδάτων είναι σε καλή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «βρύχιος»;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Καιρός

Ο καιρός αύριο: Ενισχύονται οι άνεμοι – Εως 34 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Βλάβη σε πλοίο από Αίγινα προς Πειραιά – Ταλαιπωρία για 118 επιβάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Κίνα: Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα από χοίρο σε άνθρωπο – Το μόσχευμα έζησε 9 ημέρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Η τύχη ευνοεί 3 ζώδια αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Πειραιάς: Θρίλερ με τη σορό γυναίκας στο λιμάνι – «Στην αρχή την πέρασα για σακούλα» – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Λευτέρης Πανταζής για Μαζωνάκη: «Ο Γιώργος έχει δίκιο και το ξέρω, τον αγαπώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Θλίψη στο Ηράκλειο για την απώλεια του Εμμανουήλ Μπελιδάκη

Διαβάστε περισσότερα