Ηράκλειο: 29oC

Αγκινάρες αχνιστές με πέστο αβοκάντο

16.03.2025, 22:12

Δείτε τη συνταγή 

Οι κλασικές αγκινάρες, φαγητό παραδοσιακά λαδερό, εδώ ετοιμάζονται χωρίς λάδι, αλλά με άφθονα μυρωδικά για γεύση και άρωμα, ενώ η λιπαρότητα προέρχεται από το αβοκάντο του πέστο.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 8 καρδιές αγκινάρας (τις βάζουμε σε μπολ με νερό και 1 κομμένο λεμόνι, για να μη μαυρίσουν)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα καρότα, σε λεπτές φέτες
  • 8 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένος
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 200-300 ml τσάι περγαμόντο (Earl Gray) ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο αβοκάντο

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 10 γρ. μαϊντανός
  • 15 γρ. μυρώνια
  • 15 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 30 γρ. ψίχα από φυστίκια κελυφωτά, ανάλατη και ωμή
  • η σάρκα από 1 μέτριο ώριμο αβοκάντο, σε κομμάτια
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • το μισό ζουμί από το φαγητό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε αγκινάρες αχνιστές με πέστο αβοκάντο, αρχικά ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό, το κρεμμύδι και τον ξερό κόλιανδρο και αχνίζουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαραίνουμε και αυτά για 3 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειάζεται άλλη 1 κουτ. σούπας νερό.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες, το καρότο και τον μάραθο και περιχύνουμε με τον ζωμό (ή το τσάι ή νερό), όσο χρειάζεται ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά. Αν χρειάζεται,
  • συμπληρώνουμε με λίγο νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
  • Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια έντονη βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα.
  • Με ένα πιρούνι τις λιώνουμε απλώνοντας τον πουρέ μέσα στην πιατέλα σε λεπτό στρώμα.
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μισό ξύσμα λεμονιού.
  • Στραγγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά και κρατάμε το ζουμί της κατσαρόλας στην άκρη.
  • Τακτοποιούμε τα υλικά της κατσαρόλας πάνω στον πουρέ.
  • Περιχύνουμε με το μισό ζουμί (το άλλο μισό το αφήνουμε στην άκρη, για το πέστο).
  • Σκορπίζουμε και το υπόλοιπο ξύσμα.

Πέστο

  • Στον πολυκόφτη χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για το πέστο, μαζί με το ζουμί της κατσαρόλας που αφήσαμε στην άκρη, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή και πυκνή πάστα.
  • Τη σκορπίζουμε με κουτάλι εδώ κι εκεί στο φαγητό της πιατέλας και σερβίρουμε, τις αγκινάρες με πέστο αβοκάντο.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα