H ελληνική αγορά κατέγραψε 12,4 εκατ. διανυκτερεύσεις,
Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της AIRDNA. Ειδικότερα, με βάση την τελευταία μηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά, προκύπτει ότι η ελληνική αγορά κατέγραψε 12,4 εκατ. διανυκτερεύσεις, 8,8% περισσότερες από το 2022 και 27,5% περισσότερες από το 2019.
Με δεδομένο ότι η προσφορά δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε, είναι εμφανές ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο εισπράττουν και περισσότερα έσοδα. Συγκεκριμένα, η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 7% συγκριτικά με το 2022, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας υπολείπεται ακόμη της προσφοράς του 2019.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε σε 193 ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη από το 2022. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων έχουν «εξαντλήσει» το περιθώριο που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις τιμές που μπορούν να χρεώσουν, καθώς ήδη οι δημοφιλείς προορισμοί της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν και οι ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη.
Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση κατά τον μήνα Αύγουστο στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 224 ευρώ, αλλά σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα οι τιμές ήταν υψηλότερες σε πολλές περιπτώσεις.
Η AIRDNA, όπως αναφέρει το moneyreveiw.gr, ειδικεύεται σε έρευνες για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αντλεί τα στοιχεία της από την Airbnb και την Vrbo. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τα νούμερα που αφορούν την ελληνική αγορά να είναι ακόμη υψηλότερα, προσεγγίζοντας και τα 3 δισ. ευρώ, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κρατήσεις που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της Booking, που έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της τα τελευταία χρόνια.
Στο σημείο αυτό φαίνεται να προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΑΑΔΕ σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτά ανέρχονταν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ (677 εκατ. ευρώ) και μάλιστα υπήρξε και αύξηση του αριθμού των δηλώσεων που υποβλήθηκαν κατά 36%, από 1,24 εκατ. σε 1,69 εκατ. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2023 τα δηλωθέντα εισοδήματα θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Επιχειρώντας να εξηγήσουν τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται, σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που προκύπτουν με βάση τα στοιχεία της AIRDNA, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το παραπάνω ποσό είναι μεικτό.
Δεν υπολογίζονται δηλαδή οι κρατήσεις των ψηφιακών πλατφορμών, που είναι περίπου 20% και αντιστοιχούν σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ (από τα 2,4 δισ. ευρώ). Επίσης, προσθέτουν ότι η ΑΑΔΕ υπολογίζει μόνο μεμονωμένους ιδιώτες ιδιοκτήτες. Αν δηλαδή κάποιος έχει πάνω από ένα ακίνητο και το εκμεταλλεύεται μέσω εταιρείας, δεν «φαίνεται» στα στοιχεία αυτά, καθώς φορολογείται με φόρο εισοδήματος ως επιχείρηση και όχι ως ιδιώτης (με φόρο επί των ενοικίων). Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας