Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ακυρώνεται η βράβευση της Αντάνια Σίμπλι λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

19.10.2023, 10:09

350 συγγραφείς διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή

Οι επιθέσεις της Χαμάς και ο πόλεμος στο Ισραήλ φαίνεται να μην άφησαν ανεπηρέαστη τη Γερμανική Λογοτεχνική Ένωση LitProm, καθώς αποφάσισε να ακυρώσει την τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας λογοτέχνιδας Αντάνια Σίμπλι στην Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση αυτή στον καλλιτεχνικό χώρο, με 350 συγγραφείς να υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς ένδειξη διαμαρτυρίας .  Ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι η ακύρωση της βράβευσης έγινε με τη συναίνεση της Σίμπλι, αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Guardian ότι η συγγραφέας δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της. Η ανακοίνωση αυτή,  οδήγησε επαγγελματίες του βιβλίου από αραβικές χώρες να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την έκθεση.

Το βιβλίο της συγγραφέα με τίτλο «Minor Detail» αφηγείται την αληθινή ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μιας Παλαιστίνιας, το 1949, από Ισραηλινούς στρατιώτες. Το 2020 η LitProm το είχε χαρακτηρίσει «ένα έργο τέχνης με αυστηρή σύνθεση που αφηγείται τη δύναμη των συνόρων και το τι κάνουν οι βίαιες συγκρούσεις στους ανθρώπους», όμως ήδη από το καλοκαίρι υπήρχαν αντιδράσεις στο να δοθεί το βραβείο στην Σίμπλι, καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι κριτικοί το βιβλίο της απεικονίζει «το κράτος του Ισραήλ ως μια μηχανή δολοφονίας».