Ηράκλειο: 17oC

Αλμυρή τάρτα λαχανικών με μπέικον και τυριά

19.10.2024, 2:20

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τις ζύμες! Πολύ πιο εύκολη από τις κλασικές τάρτες. Είναι εξαιρετική και με αλμυρή, αλλά και με γλυκιά γέμιση.

Υλικά

  • 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 1 κολοκύθι
  • 1 πράσο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον
  • 5-6 ντοματίνια
  • 1 φλ. ανθότυρο σε τρίμματα
  • 1 φλ. φέτα σε τρίμματα
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • λίγη ρίγανη
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 100 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
  • 3 κ.σ. νερό (σύνολο τα υγρά νερό και λάδι 35 γρ.)
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 170 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το λάδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε πυρίμαχο μπολ.
  • Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε για 15′ μέχρι να αρχίσει να ροδίσει το βούτυρο και στις άκρες να ξεκινήσει ο βρασμός.
  • Με προσοχή, το βγάζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σπάτουλα ή σύρμα ώστε να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα και να ξεκολήσει από τα τοιχώματα του μπολ.
  • Τη βάζουμε σε ταρτιέρα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρή και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Βάζουμε μεμβράνη ψησίματος ή αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με βαρίδια (όσπρια ρύζι κλπ).
  • Ψήνουμε για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρούμε τα βαρίδια.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε σε καρέ όλα τα λαχανικά και τα κρεμμύδια σαν φέτες λεπτές.
  • Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας το μπέικον για 4′-5′ να μαραθούν ελαφρά και να ροδίσει το μπέικον.
  • Γεμίζουμε την τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά, το μπέικον, τα τυριά, τα βότανα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, να τη βλέπουμε.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα και το αλατοπίπερο με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε σιγά σιγά για να μη βγει το υγρό έξω από τη ζύμη (μετά θα ξεκολλάει δύσκολα). Τα λαχανικά πρέπει να μισοφαίνονται, μην καλυφθούν τελείως από τα αβγά.
  • Πασπαλίζουμε λίγα βότανα στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε 10′ να σταθεί στον πάγκο και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →