Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Άνετη «γαλάζια» νίκη σε επτά περιφέρειες της χώρας

09.10.2023, 2:59

Η εκτίμηση του υπουργείο Εσωτερικών για το αποτέλεσμα

Σε επτά περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή. Στις επτά από τις 13 περιφέρειες αυτές εξασφαλίζουν άνετη νίκη από την πρώτη Κυριακή υποψήφιοι που έχουν την υποστήριξη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Αρναουτάκη, που έχει πολυκομματική στήριξη, αλλά και της ΝΔ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, στις Περιφέρειες της χώρας φαίνεται να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Γεώργιος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή και στην Αττική, με ενσωμάτωση 37,03% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς με ποσοστό 46,26%

Σε τέσσερις Περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το εάν τελικά θα χρειαστεί εκ νέου αναμέτρηση των δυο επικρατέστερων υποψηφίων.

Με καταμετρημένο περίπου το 60% στις 13 περιφέρειες της χώρας, οι κάλπες δείχνουν ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 63,25% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,61%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,05%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,15%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 31,63% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,12%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,90%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,43% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,69%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,20% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

Πηγή: ΕΡΤ