Ηράκλειο: 32oC

Ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά

27.08.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μία παραδοσιακή συνταγή για ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Υλικά

  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκό κρασί
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Προαιρετικά

  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού για τη ζύμη
  • Λίγο σουσάμι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
  • Σε μια κανάτα βάζουμε το κρασί, το νερό, και το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.
  • Όταν σχηματιστεί λαδώνουμε τα χέρια και τη βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  • Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια, μην βάλετε άλλο αλεύρι όμως. Πρέπει να είναι υγρή.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε καλά.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  • Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε στον πάγκο.
  • Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Λαδώνουμε ταψάκι 26 ή 28 εκατ.
  • Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ή πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι.
  • Την ακουμπάμε στο ταψί και πιέζουμε να απλώσει.
  • Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  • Προαιρετικά αλείφουμε με λίγη ζάχαρη και νερό για να γυαλίσει στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ολόγυρα γύρω στα 30 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
  • Την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί πολύ αφράτη και μαλακή.
  • Στο σερβίρισμα αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Mυστικό

  • Άσε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σωστά.
  • Ζέστανε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 100ºC στις αντιστάσεις.
  • Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, για να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment