Ηράκλειο: 27oC

Ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά

27.08.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μία παραδοσιακή συνταγή για ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Υλικά

  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκό κρασί
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Προαιρετικά

  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού για τη ζύμη
  • Λίγο σουσάμι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
  • Σε μια κανάτα βάζουμε το κρασί, το νερό, και το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.
  • Όταν σχηματιστεί λαδώνουμε τα χέρια και τη βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  • Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια, μην βάλετε άλλο αλεύρι όμως. Πρέπει να είναι υγρή.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε καλά.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  • Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε στον πάγκο.
  • Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Λαδώνουμε ταψάκι 26 ή 28 εκατ.
  • Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ή πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι.
  • Την ακουμπάμε στο ταψί και πιέζουμε να απλώσει.
  • Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  • Προαιρετικά αλείφουμε με λίγη ζάχαρη και νερό για να γυαλίσει στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ολόγυρα γύρω στα 30 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
  • Την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί πολύ αφράτη και μαλακή.
  • Στο σερβίρισμα αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Mυστικό

  • Άσε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σωστά.
  • Ζέστανε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 100ºC στις αντιστάσεις.
  • Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, για να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Ειρήνη Μουρτζούκου για τον θάνατο του Παναγιωτάκη: «Δεν τον σκότωσα εγώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Μέγαρα: Φορτηγό ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ στη Χαλκιδική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

«Δεν εγκατέλειψα κανέναν, απλώς έπαθα αμνησία», υποστηρίζει η 45χρονη οδηγός της Porsche

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ηράκλειο

Μαφία της Κρήτης: Ο τζίρος των 3 εκατ. ευρώ, o ρόλος των δύο αστυνομικών και τα κατασχεμένα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Τέμπη: Στα δικαστήρια η οικογένεια του μηχανοδηγού μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

«Μελετώντας» τον Ηλία Μελέτη στο Podcast ONE!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Χανιά: Στον εισαγγελέα oδηγούνται οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα