Ανησυχητική έρευνα του Lancet αναφορικά με την πορεία της υγείας των νέων μέχρι το 2030. Τι αναφέρει.
Χωρίς στοχευμένη δράση, μέχρι το 2030 τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι του κόσμου θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, σε πολλούς τομείς.
Αυτό διαπιστώνει ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet» και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο».
Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων τονίζει ότι οι σημερινοί έφηβοι, η πρώτη γενιά που μεγαλώνει κάτω από δυσκολότερες κλιματικές συνθήκες και τη διάχυτη παρουσία των ψηφιακών τεχνολογιών, αντιμετωπίζουν δυσανάλογα τις παγκόσμιες απειλές για την υγεία.
Τι αναφέρει το Lancet για την υγεία των εφήβων
Διαπιστώνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η πρόοδος στην υγεία και στην ευημερία των εφήβων ήταν μεικτή και άνιση. Ενώ τα παγκόσμια ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ έχουν μειωθεί και η συμμετοχή στην εκπαίδευση -ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών- έχει αυξηθεί, την ίδια ώρα οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι διαταραχές ψυχικής υγείας αυξάνονται σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οκταπλασιάστηκαν σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ προβλέψεις δείχνουν ότι το 2030, 464 εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (143 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ό,τι το 2015).
Στον τομέα της ψυχικής υγείας, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2030, 42 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής θα χαθούν λόγω ψυχικών διαταραχών ή αυτοκτονιών (2 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι το 2015).
Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα στον κόσμο, ηλικίας 10-24 ετών, θα εξακολουθούν να ζουν σε χώρες όπου προβλήματα τα οποία προλαμβάνονται και θεραπεύονται, όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, η κακή διατροφή και οι τραυματισμοί, απειλούν συλλογικά την υγεία και την ευημερία των εφήβων.Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι έφηβοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και φέρουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες (9,1%), ωστόσο λαμβάνουν μόλις το 2,4% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας.
Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει στους έφηβους νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, απασχόληση, προαγωγή της υγείας και κοινωνική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, πολλές βασικές κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες λαμβάνουν πλέον χώρα στο Διαδίκτυο, κάτι που εγείρει ανησυχίες για πιθανή βλάβη στην ανάπτυξη και στην ευημερία τους.
Σημειώνεται ότι στη συγκρότηση της Επιτροπής διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο έφηβοι και νέοι από περισσότερες από 36 χώρες, οι οποίοι καλούν τους νέους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών, στην έρευνα και στην προώθηση λύσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι