Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ανταρκτική: Ερευνητές εντόπισαν 13 νέους ιούς

16.04.2024, 0:47

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ερευνητές εντόπισαν 13 άγνωστους έως τώρα ιούς σε άγονες περιοχές της Ανταρκτικής, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις πιθανές επιπτώσεις που δύναται να έχουν δύο εξ αυτών στην ανθρώπινη υγεία.

Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πέρασε δύο χρόνια πραγματοποιώντας πειράματα σε φώκιες που συνήθως βρίσκονται στους πάγους στην περιοχή McMurdo Sound της Ανταρκτικής.

Και έχοντας λάβει 109 ρινικά επιχρίσματα μεταξύ 2015 και 2017, οι ειδικοί ανακάλυψαν 13 νέους ιούς που προέρχονται όλοι από την οικογένεια των ιών των θηλωμάτων – που είναι βασικά μια ομάδα ιών που μπορεί να μολύνει ανθρώπους, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά.

Η Melanie Regney, δευτεροετής φοιτήτρια διδάκτορα και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, ισχυρίστηκε ότι παρά τη γενική έλλειψη γνώσης σε όλο τον κόσμο σχετικά με οποιονδήποτε από αυτούς τους ιούς, τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι από αυτούς που εντόπισαν, εννέα από αυτούς θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο και δύο από αυτούς θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι ιοί στις φώκιες της Ανταρκτικής σχετίζονται στενότερα με τους ιούς των θηλωμάτων που μολύνουν άλλα σαρκοφάγα, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι οι ιοί των θηλωμάτων είναι πολύ συγκεκριμένοι για τα είδη και θα μπορούσαν να έχουν συνεξελιχθεί με κάθε είδος.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη των πτηνών: Έφτασε για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ανταρκτική

Η γρίπη των πτηνών χτύπησε πιγκουίνους στην Ανταρκτική – Τουλάχιστον 200 νεκροί

Ιός δυτικού Νείλου – Κρήτη: ‘Ετσι πολεμούν από αέρος τα κουνούπια