Ηράκλειο: 23oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Απάντηση Υπουργείου Υγείας για τον «Κόφτη» στις Εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση

15.04.2024, 20:29

Στην Ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για το θέμα του «Κόφτη» στις Εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ εις Βάρος των Γυναικών που Τρέπουν στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση απάντησε το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τις στρεβλώσεις που προκλήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Όπως σημειώνεται στην Απάντηση του Υπουργείου «κατά την εφαρμογή των νέων κανόνων επανάληψης συνταγογράφησης και εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων» (ΦΕΚ 4630/Β/2-9-2022) «προέκυψαν σοβαρά παράπονα κυρίως από τους ογκολόγους, τους αιματολόγους και τους γυναικολόγους (καθώς και από ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, όπως επίσης και από γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση)», τα οποία κρίθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ ως «ιατρικώς δικαιολογημένα». Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πως έχει ήδη λάβει πρόταση από τον ΕΟΠΥΥ για την τροποποίηση των εν λόγω κανόνων και πως «αναμένεται άμεσα η έκδοση σχετικής τροποποιητικής Υπουργικής απόφασης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί».

Για το ζήτημα της γραφειοκρατίας των Επιτροπών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του ΕΟΠΥΥ και τη δυσκολία πρόσβασης των ζευγαριών τοποθετήθηκε το Υπουργείο Υγείας δηλώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Επιτροπών, με σκοπό την ένταξή τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, όπου «η υποβολή του αιτήματος θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιατρό σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και ο ασθενής ενημερώνεται από τον θεράποντα ιατρό του για το αποτέλεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογείται και «η ηλεκτρονική καταχώριση των ραντεβού για τις Επιτροπές εξωσωματικής».

Η εν λόγω Απάντηση έρχεται ως δικαίωση στα αιτήματα χιλιάδων ζευγαριών που καταφεύγουν στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτελεί ένα αρχικό βήμα να καταστεί το περιβάλλον της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης φιλικό, προσιτό και αποτελεσματικό. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναμένει την άμεση έκδοση της τροποποιητικής Υπουργικής Απόφασης που θα επιφέρει ένα τέλος σε αυτές τις στρεβλώσεις που πλήττουν τόσο την ψυχολογική όσο και την οικονομική κατάσταση των ζευγαριών.

Διαβάστε επίσης:

Υπoυργείο Παιδείας: Τροποποίηση κατάταξης Σχολών στα Επιστημονικά Πεδία

Συντυχάκης: Να καλυφθούν οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο

Νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων