Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δεν της έβαλαν ένσημα για έναν χρόνο εργασίας!

19.06.2024, 14:48

Ο… ξεχασιάρης εργοδότης αποκαλύφθηκε τρία χρόνια μετά!

Τρανταχτό παράδειγμα εργοδοτικής παραβατικότητας και αυθαιρεσίας φέρνει στη δημοσιότητα το cretaone.gr με θύμα μια 20χρονη κοπέλα. Η κοπέλα αυτή που βρίσκεται στην αγορά εργασίας, εργαζόταν σ΄ ένα αρτοποιείο την περίοδο 2020-2021 και ύστερα από έλεγχο που έκανε ο λογιστής της 3 χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε πως την περίοδο εργασίας στο αρτοποιείο ο εργοδότης δεν της έβαλε….ούτε ένα ένσημο. Η ίδια η κοπέλα θέλοντας να βρει το δίκιο της επικοινώνησε με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με τους εκπροσώπους του ΕΚΗ να τονίζουν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, μια νεαρή γυναίκα ηλικίας λίγο πιο πάνω από τα 20 έτη εργαζόταν για την περίοδο 2020- 2021 σ΄ ένα αρτοποιείο σε  γνωστή συνοικία του Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη κοπέλα έπαιρνε κανονικά τα δώρα των εορτών όπως ορίζει ο εργασιακός νόμος. Ο μισθός της καταβάλλονταν κανονικά. Πριν  δύο μήνες, χρειάστηκε να πάρει ένα επίσημο χαρτί από το λογιστή της και διαπίστωσε πως ένα ολόκληρο χρόνο που δούλευε σ’ αυτό το αρτοποιείο δεν της είχε περάσει ούτε ένα ένσημο.

Είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας εργοδότης παρανομεί με το cretaone.gr να τις αποκαλύπτει μέσα από ρεπορτάζ. 

Την υπόθεση αυτή τη διαχειρίζεται το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος του Σωματείου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Τσιγγένης ο οποίος μιλώντας στο cretaone.gr ανέφερε:

«Ούτε ένα ένσημο δεν της πέρασε ο προηγούμενος εργοδότης την περίοδο 2020- 2021. Επικοινώνησα με άλλους ανθρώπους από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και μου είπαν πως δε μπορείς να κάνεις τίποτα σε περίπτωση που έχει απομακρυνθεί από την εργασία μετά το πέρας εξαμήνου. Η κοπέλα δούλευε χωρίς να της βάζει ένσημα. Δεν υπάρχει ένας ελεγκτικός φορέας ώστε νέα άτομα σαν και αυτήν την κοπέλα να βρουν το δίκιο τους; Η κοπέλα αυτή είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Προσπαθεί να βρει το δίκιο της. Κανένας δεν ενδιαφέρεται».

Ο κ. Τσιγγένης έκανε μεταξύ άλλων σαφές πως πρόκειται για οφθαλμοφανή απόδειξη εργοδοτικής παραβατικότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Τέτοιοι εργοδότες δείχνουν ασέβεια προς το εργασιακό τους προσωπικό.  Θα προσπαθήσουμε να πάμε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το τοπίο είναι θολό. Η πρόσληψη είχε γίνει κανονικά. Η οικειοθελής αποχώρηση της εργαζόμενης έγινε κανονικά το 2021. Αυτά φαίνονται στον ΕΦΚΑ. Αλλά, δεν της έβαλε ούτε ένα ένσημο. Τα ένσημα αυτά θα είναι αρκετά σημαντικά για την ίδια σε μερικές δεκαετίες όταν θα θέλει να βγει στη σύνταξη ή αν κάποια στιγμή θελήσει να μπει στο Ταμείο ανεργίας ».

«Ευθύνη φέρει και ο ίδιος ο εργαζόμενος»

Παρέμβαση στο cretaone.gr  για την υπόθεση της κοπέλας αυτής έκανε και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωϋσάκης. Ο κ. Μωϋσάκης υποστήριξε πως ευθύνη φέρει και ο ίδιος ο εργαζόμενος καθώς έπρεπε να δει ή τουλάχιστον να αναθέσει σε κάποιον λογιστή την αρμοδιότητα να κοιτάξει τα ένσημα. Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη και ειδική περίπτωση που δεν ταιριάζει με την πλειοψηφία των εργατικών υποθέσεων που αναλαμβάνει το ΕΚΗ.

Πιο συγκεκριμένα, είπε:

«Τέτοιου είδους φαινόμενα δε συναντάμε. Αυτό που συναντάμε συνήθως είναι να υπάρχουν εργαζόμενοι που να δουλεύουν 8ωρα και να είναι δηλωμένοι με τετράωρες μορφές απασχόλησης.  Η περίπτωση με τη συγκεκριμένη γυναίκα είναι ειδική.  Υπάρχουν ευθύνες και στην κοπέλα η οποία δεν ελέγχει . Δε ευθύνεται μόνο ο εργοδότης. Το έχουμε πει ξεκάθαρα. Στην πλατφόρμα, φαίνονται όλα. Μπορούμε να δίνουμε στο λογιστή μας τους κωδικούς, να μπαίνει και να βλέπει την καταβολή των ενσήμων. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν το κάνει και έρχεται προ εκ εκπλήξεως. Εάν δεν κάνεις καταγγελία εντός εξαμήνου για την έλλειψη ενσήμων, τελείωσε μετά. Δε γνωρίζω εάν μπορεί να κάνει κάτι η εργαζόμενη. Θεωρώ πως με το πέρας τόσων ετών, δε μπορεί να κάνει κάτι. Εγώ θα επικοινωνήσω με τους αρμόδιους φορείς ώστε να βοηθήσουμε την  κοπέλα».

«Η πάταξη της παραβατικότητας είναι συλλογική ευθύνη»

Την χρήση της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις με αφορμή την υπόθεση της κοπέλας υπεραμύνθηκε ο  γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, κ. Αναστάσιος Ξενάκης. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η εργοδοτική παραβατικότητα έχει ρίζες στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η πάταξή της είναι συλλογική ευθύνη.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που σχετίζεται με την εργοδοτική στάση απέναντι στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος αφήνει την καλή του πίστη στον εργοδότη. Αλλά, δυστυχώς ο εργοδότης εξαπατάει τον εργαζόμενο. Γι’  αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα. Αυτό δεν έχει γίνει. Μέσω της ΕΡΓΑΝΗ, ο εργαζόμενος μπορεί να δει τη σύμβαση εργασίας του, το ωράριο κτλ. Όταν όμως ο εργαζόμενος δεν έχει ψηφιακή κάρτα και μέσω ΕΡΓΑΝΗ δε μπορεί να δει τα σχετικά με την εργασιακή σχέση που έχει συνάψει, δεν είναι αρνητικό να μπαίνει στην πλατφόρμα και να βλέπει εάν τηρούνται τα νόμιμα. Ορθό είναι να ρωτάει και το λογιστή του. Έχω αναφέρει αρκετές φορές πως πρέπει η σχέση εργοδοτών και εργαζομένων να είναι σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όμως δεν ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο εργαζόμενος προσφέρει την εργασία του και ο εργοδότης πρέπει να τον πληρώνει. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σχέση, τότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος» ανέφερε ο κ. Ξενάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστάσιος Ξενάκης είπε:

«Η εργοδοτική παραβατικότητα υπάρχει. Είναι ορατό φαινόμενο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης στο Ηράκλειο.  Θέμα ασφάλειας δεν τίθεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι σημαντικός. Η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να προστατεύει τον εργαζόμενο και ο εργαζόμενος πρέπει να πηγαίνει  στην Επιθεώρηση Εργασίας εάν νομίζει ότι πλήττεται και προσβάλλεται εργασιακά».

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα