Ηράκλειο: 22oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αρτηριακή πίεση: Μπορούμε να την αποφύγουμε;

16.05.2024, 0:00

Οι επιλογές μας επηρεάσουν την υγεία μας 

Υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση ως ενήλικες (σε ηλικία 50-64 ετών), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διεργασίες πίσω από την πάθηση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την παιδική ηλικία, υποδηλώνει νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 1.683 ατόμων (858 ανδρών και 825 γυναικών) που γεννήθηκαν μεταξύ 1948 και 1968 και συμμετείχαν σε δύο σουηδικές πληθυσμιακές κοορτές, εξετάζοντας την επίδραση του ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία στην αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία (50-64 ετών). Παρατηρήθηκε ότι για τους άνδρες, κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ στην παιδική ηλικία οδηγούσε σε αισθητή αύξηση τόσο της συστολικής, όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία. Για τις γυναίκες, ο σημαντικός παράγοντας ήταν η μεταβολή του ΔΜΣ κατά την εφηβεία.

Σημειώνεται ότι η υπέρταση αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, λόγω του υψηλού επιπολασμού της και του σχετικού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών ζουν με υπέρταση σε όλο τον κόσμο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύρια αιτία για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και χρόνιες νεφροπάθειες, ενώ θεωρείται μία από τις αιτίες πρόωρων θανάτων που μπορούν πιο εύκολα να προληφθούν και να θεραπευθούν. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή, τη σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία.

Οι μελετητές υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι κρίσιμες περίοδοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κατά τις οποίες ο ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την αρτηριακή πίεση των ενηλίκων.

Διαβάστε επίσης: