Ηράκλειο: 29oC

Αϋπνία: Τα «γιατροσόφια» που την καταπολεμούν

30.03.2025, 0:29

Ανακαλύψτε αυτά τα «γιατροσόφια»

Η αϋπνία φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Τόσο το στρες, όσο και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι μπροστά στις οθόνες λειτουργούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός βαθύ και ποιοτικού ύπνου.

Στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιες επιλογές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη αυτού του προβλήματος, χαρίζοντας και πάλι έναν καλό ύπνο στους ανθρώπους, μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε «μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ποιότητας του ύπνου». Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Advances in Nutrition.

Ένας κακός ή ανεπαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης διάφορων καρδιομεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια σειρά νεότερων μελετών δείχνει ότι συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μια τέτοια ωφέλιμη παρέμβαση είναι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στο διαιτολόγιο, σύμφωνα με τη νέα ανασκόπηση.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τρυπτοφάνη, μια ένωση που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνες απαραίτητες για τον οργανισμό, ώστε να κοιμάται, αλλά και να παραμένει σε κατάσταση βαθύ ύπνου για αρκετές ώρες. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη σύνθεση της μελατονίνης, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τον ύπνο.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ύπνου, εξετάζοντας τα αποτελέσματα σχετικών επιδημιολογικών μελετών και κλινικών δοκιμών και διερευνώντας τους πιθανούς μηχανισμούς που πιθανώς εξηγούν αυτή τη συσχέτιση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σχέση αυτή πιθανότατα εξηγείται μέσω δύο βασικών οδών: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε μελατονίνη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα της ανασκόπησης ήταν ότι σημαντικός είναι και ο χρόνος κατανάλωσης αυτών των τροφών, ώστε να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον ύπνο. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε τρυπτοφάνη οδήγησε σε μεγαλύτερα επίπεδα μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι λογικό ο χρόνος λήψης να καθορίζει την επίδραση, καθώς η απουσία ηλιακού φωτός είναι ο βασικότερος παράγοντας για την παραγωγή και έκκριση της μελατονίνης», σχολίασαν οι ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι «χρειάζονται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και βελτιωμένου ύπνου, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη διαφορετική επίδραση σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων».

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Λουτσέσκου: «Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, να έχουμε πνεύμα νικητή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Άλλαξε το ωράριο για τα ολοήμερα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικες αδερφές έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Πηγαδάκια

Περισσότερα τα μέλη ΔΕΠ από… τους πρωτοετείς φοιτητές!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Γονείς κατηγορούν το ChatGPT για την αυτοκτονία του 16χρονου γιου τους και μηνύουν την OpenAI

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η viral μαντινάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

9 στους 10 οδηγούς δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες του κλειδιού του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Ποια είναι η εμπειρία του ασθενή μετά από 18 μήνες με εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Λαχτάρα για οδηγό στη Μεσαρά – Ο πυροσβεστήρας… έσωσε το φορτηγάκι του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

Νίκολιτς: «Δεν χάνεται όλη η σεζόν με έναν αποκλεισμό»

Διαβάστε περισσότερα