Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αποκάλυψη Cretaone.gr: Τα επικίνδυνα ρέματα που απειλούν να πνίξουν το Ηράκλειο

24.10.2023, 10:45

Αποκαλυπτικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης

Σε 41 ανέρχονται τα επικίνδυνα ρέματα στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, τα οποία σε περίπτωση πλημμυρών, απειλούν να πνίξουν στο νερό και στη λάσπη, σπίτια και περιουσίες.

Το cretaone.gr, σας αποκαλύπτει σήμερα το έγγραφο που απέστειλε στις 9 Οκτωβρίου 2023 η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης προς τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς, αυτοδιοικητικούς φορείς και υπηρεσίες, στις κατά τόπους στρατιωτικές Μονάδες και στις τοπικές διοικήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναλυτική καταγραφή των επικίνδυνων ρεμάτων, των καταστροφικών συνεπειών που δύναται να προκαλέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου. Η καταγραφή αυτή, είναι το αποτέλεσμα των λεπτομερών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία τα τελευταία χρόνια.

«Μετάθεση ευθυνών χωρίς τους ανάλογους πόρους»

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια άριστη δουλειά από τις υπηρεσίες, στην κατεύθυνση της καταγραφής των επικίνδυνων σημείων, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Ήδη, είναι σε εξέλιξη εργολαβίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων με προτεραιότητα στα πλέον δύσκολα σημεία. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κεντρική πολιτική στόχευση ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πως θα προχωρήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων, αν δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι; Το κεντρικό κράτος μεταθέτει συνεχώς αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τα απαραίτητα κονδύλια», ανέφερε μιλώντας στο cretaone.gr o περιφερειακός σύμβουλος, Εντεταλμένος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Λεονταράκης.

Οι αυτοψίες και η καταγραφή των επιπτώσεων από τις κακοκαιρίες αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος. (Φωτογραφία αρχείου – πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τα ρέματα έγιναν δρόμοι – Αυθαιρεσίες και κακοτεχνίες

Ρέματα μπαζωμένα, φυσικά περάσματα του νερού που έγιναν δρόμοι, ολόκληροι οικισμοί και επιχειρήσεις που χτίστηκαν σε εντελώς ακατάλληλα και επικίνδυνα σημεία, απειλούν να πνίξουν ανθρώπους και περιουσίες, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των ελέγχων. Επίσης, υπάρχει καταγραφή επικίνδυνων διαβάσεων κάτω από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ενώ διαπιστώθηκε πως κι από τα εκτελούμενα μεγάλα έργα (όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλλι) και τους εργοταξιακούς δρόμους που άνοιξαν, προκλήθηκαν προβλήματα και εμφράξεις στη ροή ποταμών.

Από την εξίσωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επικίνδυνες ιρλανδικές διαβάσεις που είναι διάσπαρτες σε όλη την περιφερειακή ενότητα, αλλά και μια περίπτωση όπου σε κοίτη ποταμού έχουν κάνει παράνομες εγκαταστάσεις οι κτηνοτρόφοι… Γενικώς, σε όλες τις κοίτες των ποταμών υπάρχουν εγκατεστημένοι κτηνοτρόφοι, έχοντας κατασκευάσει πρόχειρα ποιμνιοστάσια, ενώ οι εκτεταμένες περιφράξεις δημιουργούν φράγματα από τα φερτά υλικά και εκτρέπουν κατά περίπτωση τη ροή τη νερού σε δομημένες περιοχές!

Το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τους κινδύνους, από τα μπαζωμένα ρέματα. (Φωτογραφία αρχείου – πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Θα πνιγούμε και χωρίς …δυνατή νεροποντή

Από το έγγραφο προκύπτει ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο: Οι εκτεταμένες τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις, οι περιορισμένοι χώροι και το πυκνά δομημένο αστικό περιβάλλον, έχουν σχεδόν εξαφανίσει τις διεξόδους για τα ύδατα, ενώ από τον περιορισμό της δυναμικότητας των φυσικών ρεμάτων μέσω του εγκιβωτισμού τους, υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρών, ακόμα και με χαμηλότερης έντασης βροχοπτώσεις! Με απλά λόγια, αρκεί μια συνηθισμένη βροχή για να έχουμε προβλήματα…

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα 43 επικίνδυνα σημεία και οι τραγικές πραγματικά διαπιστώσεις της υπηρεσίας:

Ο μεγάλος κίνδυνος για τη Νέα  Αλικαρνασσό και το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αναφέρει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη Δημοτική Ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού και στο 2ο Ανατολικό Διαμέρισμα της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλείου. Το έγγραφο υπενθυμίζει πως μετά τις θεομηνίες του 2020, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού.

Οι αυτοψίες και η καταγραφή των επιπτώσεων από τις κακοκαιρίες αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος το οποίο εστιάζεται στον ευρύτερο χώρο του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης». Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, «διακυβεύεται η ασφάλεια χιλιάδων επισκεπτών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, όσο και η ίδια η ασφάλεια των αερομεταφορών».

Η συνθήκη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν υπολογίσουμε τις κρίσιμες υποδομές, το πλήθος των επιχειρηματικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή. Συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις εγκαταστάσεις της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), την πρώην 126 Σμηναρχία Μάχη και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας.Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το κλειστό γυμναστήριο «Δύο Αοράκια», το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ηροδότου, το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», το Φιλία Τένις, το γήπεδο της ΑΕΚ-Κατσαμπά, και το Καρτερός Beach Sports Center.
Επίσης, στην περιοχή λειτουργεί το Κέντρο Ειδικών Παίδων «Ζωοδόχος Πηγή», οι Πρόσκοποι της Νέας Αλικαρνασσού και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Ν. Αλικαρνασσού.

Τέλος, λειτουργούν η Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και οι υπεραγορές τροφίμων, ενώ εκατοντάδες στρέμματα έχουν τσιμεντωθεί για στάθμευση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών.

«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η σημερινή διαμορφωμένη από αυθαίρετες παρεμβάσεις κοίτη των ρεμάτων στην αστικοποιημένη περιοχή αυτήν αδυνατεί να παροχετεύσει τη συνήθη ροή, πόσο μάλλον την πλημμυρική», αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα