Δείτε πώς διαταράσσει τη θεραπεία
Ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης στο οποίο βασίζονται οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία τους, μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο που συμπεριλάμβαναν υψηλά επίπεδα του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζης στη διατροφή τους, είχαν χειρότερη ανταπόκριση σε ορισμένα φάρμακα κατά του καρκίνου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη τεχνητή γλυκαντική ουσία.
Καρκίνος: Πώς διαταράσσει τη θεραπεία η σουκραλόζη
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cancer Discovery, εξέτασε 132 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μαζί με μελέτες σε ζώα που αποκάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό πίσω από τη σύνδεση.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού με καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος, ανακάλυψαν ότι η σουκραλόζη εξαντλεί το αμινοξύ αργινίνη, αυξάνοντας τα βακτήρια στο έντερο για να το διασπάσουν.
Η μείωση των επιπέδων αργινίνης στο αίμα, το υγρό του όγκου και τα κόπρανα, συνδέθηκε με μειωμένη αποτελεσματικότητα των ανοσολογικών θεραπειών για τον καρκίνο – ειδικά των ανοσοθεραπειών αναστολέων σημείων ελέγχου όπως το anti-PD1.
«Όταν τα επίπεδα αργινίνης μειώθηκαν λόγω μεταβολών στο μικροβίωμα που προκαλούνται από τη σουκραλόζη, τα Τ κύτταρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Abby Overacre, επίκουρη καθηγήτρια στο Pitt and UPMC Hillman Cancer Center.
«Ως αποτέλεσμα, η ανοσοθεραπεία δεν ήταν τόσο αποτελεσματική σε ποντίκια που τράφηκαν με σουκραλόζη».
Οι αναστολείς σημείων ελέγχου δεν σκοτώνουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα – λειτουργούν βοηθώντας τα Τ κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο, να βρίσκουν και να επιτίθενται καλύτερα στα καρκινικά κύτταρα – και η αργινίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των Τ κυττάρων, ειδικά στον καρκίνο.
Μια απλή (;) λύση
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή λύση: Όταν ποντίκια που τρέφονταν με σουκραλόζη έλαβαν συμπληρωματική αργινίνη ή κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα, η αντίδρασή τους στην ανοσοθεραπεία βελτιώθηκε σημαντικά.
«Είναι εύκολο να πούμε, “σταματήστε να πίνετε αναψυκτικά διαίτης”, αλλά όταν οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο, ήδη αντιμετωπίζουν αρκετά, επομένως το να τους ζητήσουμε να αλλάξουν δραστικά τη διατροφή τους μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό», δήλωσε η Overacre.
Τόνισε την ανάγκη «να συντονιστούμε με τους ασθενείς εκεί που βρίσκονται», γι’ αυτό και είναι τόσο συναρπαστικό το γεγονός ότι το συμπλήρωμα αργινίνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων της σουκραλόζης στην ανοσοθεραπεία.
Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Δρ. Diwakar Davar, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στο Pitt και ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου Hillman του UPMC, τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν επίσης την πιθανότητα σχεδιασμού πρεβιοτικών -μερών τροφίμων που δεν μπορούμε να χωνέψουμε αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικροοργανισμούς- όπως στοχευμένα συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών για ασθενείς που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα σουκραλόζης.
Πηγή: freepik
Λαμβάνοντας υπόψη τη διατροφή στη θεραπεία του καρκίνου
«Παρόλο που αυτά τα ευρήματα είναι πρώιμα και βασίζονται εν μέρει σε ζωικά μοντέλα, υπογραμμίζουν τη σημασία του να εξεταστεί πώς η διατροφή μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ. Sudarsan Kollimuttathuillam, ιατρικός ογκολόγος και αιματολόγος στο City of Hope στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ενώ η σουκραλόζη θεωρείται ασφαλής για γενική χρήση, οι αναδυόμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της νέας μελέτης, δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου – ένα σοβαρό ζήτημα όταν το 70 έως 80% των ανοσοκυττάρων υπάρχουν στο έντερο.
Η Overacre και η ομάδα της ενδιαφέρονται επίσης να διερευνήσουν πώς άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η ξυλιτόλη και η στέβια, μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αποτελέσματα της θεραπείας του καρκίνου.
Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, με αντικρουόμενα ευρήματα, τον Ιούλιο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον Kollimuttathuillam, η σουκραλόζη δεν είναι το μόνο τεχνητό γλυκαντικό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε.
«Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα αναψυκτικά διαίτης ως μια ‘πιο υγιεινή’ εναλλακτική λύση στα κανονικά αναψυκτικά για να αποφύγουν τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες της ζάχαρης», είπε. «Ωστόσο, τα αναψυκτικά διαίτης συχνά περιέχουν ασπαρτάμη, ένα από τα πολλά χημικά παραγόμενα, μη θρεπτικά γλυκαντικά».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ταξινόμηση δεν σημαίνει ότι η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο, πρόσθεσε. «Ο όρος ‘πιθανό καρκινογόνο’ σηματοδοτεί την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, καθώς τα στοιχεία είναι περιορισμένα και ασαφή».
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει την ασπαρτάμη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει ορίσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 50 χιλιοστογράμμων ανά κιλό σωματικού βάρους – που ισοδυναμεί με περίπου 17 έως 18 κουτιά αναψυκτικού διαίτης την ημέρα για έναν μέσο ενήλικα.
pexels
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς
«Το μέτρο είναι το κλειδί, ιδιαίτερα για άτομα με χρόνιες ασθένειες ή για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Kollimuttathuillam.
Επισήμανε ότι ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν έναν τρόπο μείωσης των θερμίδων και της ζάχαρης, δεν είναι η μόνη λύση και μπορεί να μην είναι η πιο ωφέλιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική για όλους.
Οι εναλλακτικές λύσεις φυσικής προέλευσης, όπως η στέβια ή το φρούτο των μοναχών (Monk Fruit), μπορεί να είναι πιο ήπιες για το μικροβίωμα του εντέρου, είπε, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους τομείς, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μια διατροφή «που αποτελείται από ολόκληρες, ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές» και να μειώσουν σταδιακά τη συνολική τους προτίμηση για γλυκά τρόφιμα και ποτά.
«Το νερό, το τσάι ή ο καφές χωρίς ζάχαρη και τα φυσικά αρωματισμένα ή ανθρακούχα νερά, είναι όλα εξαιρετικές εναλλακτικές», δήλωσε ο Kollimuttathuillam.
Η Overacre και η ομάδα της σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να ελέγξουν εάν τα συμπληρώματα κιτρουλίνης, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα αργινίνης πιο αποτελεσματικά από την ίδια την αργινίνη, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση και την επιτυχία της θεραπείας.
Πηγή: theepochtimes.com/health
Σύνοψη άρθρου
- Η σουκραλόζη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο, εξαντλώντας το αμινοξύ αργινίνη στο σώμα.
- Η μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη συμπληρωμάτων αργινίνης ή κιτρουλίνης μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία σε ποντίκια.
- Άλλα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, ερευνώνται επίσης για πιθανές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη θεραπεία του καρκίνου.
- Οι εναλλακτικές φυσικής προέλευσης, όπως η στέβια, μπορεί να είναι πιο ασφαλείς για το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Δημοφιλή
Ποιος πήρε και πόσα - Στη δημοσιότητα όλα τα ποσά των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σοκάρουν οι εικόνες από τη νέα τραγωδία στον ΒΟΑΚ - «Σμπαράλια» το αυτοκίνητο του νεαρού που «έσβησε» στην άσφαλτο
Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά - 25χρονος «έσβησε» στην άσφαλτο
Χανιά: Θλίψη για τον 27χρονο Γιώργο που... έσβησε στην άσφαλτο - Πήγαινε Σούδα για να πάρει τους γονείς του απ’ το πλοίο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος στην αγωνία των παραγωγών - Πότε πληρώνονται παλιά και νέα Βιολογικά
Εμπρησμός στην Πάτρα: Αυτοί είναι οι νεαροί εμπρηστές που έβαλαν τις φωτιές
Σύνταξη χηρείας: Πόσα χρόνια γάμου ή συμβίωσης χρειάζονται – Οι εξαιρέσεις που «σώζουν» το δικαίωμα
Έρχεται το πιο τυχερό τριήμερο του καλοκαιριού για αυτά τα 6 ζώδια
Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο 25χρονος βρίσκεται στο χωράφι πριν την πυρκαγιά στο Γηροκομείο Πάτρας