Ηράκλειο: 16oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Αζερμπαϊτζάν: «Φλερτάρει» με την αναγνώριση του ψευδοκράτους

14.10.2023, 19:06

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα εδώ στο Μπακού, δήλωσε ο Ε. Τατάρ

Συνάντηση 40 λεπτών είχαν σήμερα στο Μπακού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ενώ πυκνώνουν οι φήμες για αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, υπό την καθοδήγηση και τη πίεση της Τουρκίας.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του Αζέρου Προέδρου. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν δεν φαίνονται σημαίες ενώ οι Τατάρ και Αλίεφ έχουν ως φόντο έναν πίνακα με την ημισέληνο, την Κύπρο και την σημαία του ψευδοκράτους στο πάνω μέρος του πίνακα, που ήταν το αναμνηστικό δώρο του Τουρκοκύπριου ηγέτη στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, επιστήμης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής φοιτητών. Ο Ι. Αλίγιεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και μίλησε για ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών του τουρκικού κόσμου και την ύπαρξη ευκαιριών για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των «λαών» στον ανθρωπιστικό τομέα, και στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Επεσήμανε τον ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών ως αποτελεσματική πλατφόρμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι λαοί του τουρκικού κόσμου θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν σχέσεις σε διάφορους τομείς. Το Αζερμπαϊτζάν, συνέχισε, πάντα συνέβαλε στην ενότητα του τουρκικού κόσμου και θα παραμείνει προσηλωμένο σε αυτή την ενότητα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι δραστηριότητες του ψευδοκράτους ως μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Ο Αζέρος Πρόεδρος σημειώνοντας πως το ψευδοκράτος είναι παρατηρητής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε: «Ως εκ τούτου, είναι πολύ λογικό η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος) να έχει καθεστώς παρατηρητή. στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Τρία «κράτη», ένα έθνος

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα εδώ στο Μπακού, δήλωσε ο Ε. Τατάρ στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση. Χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ, ο οποίος – είπε – του εξέφρασε την στήριξή του. «Του ανέφερα την έκφραση ‘τρία κράτη ένα έθνος’ κι αυτός το στήριξε». Δήλωσε ότι ο Ι. Αλίγιεφ του είπε πως «θα ανανεώσει τις οδηγίες για την μελέτη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της τδβκ (ψευδοκράτος) και του Αζερμπαϊτζάν μέσω του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Υποστήριξε επίσης ότι το ψευδοκράτος έγινε μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με τις προσπάθειες του Προέδρου της Τουρκίας και την υποστήριξη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. «Για να προχωρήσουν οι αρχαίοι δεσμοί στον τουρκικό κόσμο, τα άλλα τουρκικά κράτη πρέπει να συνεχίσουν να μας στηρίζουν, πρέπει να δράσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, συνέχισε, είναι σημαντική για την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδελφή χώρα που υποστηρίζει αυτές τις διαδικασίες. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί στενά ο ίδιος το τί γίνεται στο Καραμπάχ και το υποστηρίζει ολόψυχα.

Ο Τατάρ μίλησε για την υποστήριξη της …μητέρας Τουρκίας

Ο Ε. Τατάρ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει με τον κ. Αλίγιεφ την νέα του πολιτική στο Κυπριακό, λέγοντας πως η μεγαλύτερη δύναμη του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι η υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και ολόκληρου του τουρκικού κόσμου. «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, εφόσον κανείς δεν σφετερίζεται τα δικαιώματά μας». Είπε δε ότι «και το Αζερμπαϊτζάν αναζήτησε επίσης τα δικαιώματά του και τα πήρε».

Μίλησε για «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» ως μια προσπάθεια να τους γονατίσουν για να εγκαταλείψουν την ανεξαρτησία τους, αλλά – πρόσθεσε – οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πέσουν σε αυτό το κόλπο. «Η μητέρα πατρίδα μας, η Δημοκρατία της Τουρκίας, ήταν πάντα μαζί μας. Τώρα, με άλλα τουρκικά κράτη όπως το Αζερμπαϊτζάν να στέκονται δίπλα μας, βλέπουμε ότι αυτός ο αγώνας που κάνουμε σιγά-σιγά αποδίδει αποτελέσματα».

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, η επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ σημαντική κι ευχαρίστησε όλο τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και τους αξιωματούχους που τους υποδέχτηκαν θερμά.