Ηράκλειο: 31oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Απόψε η απονομή του βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη»

27.10.2023, 7:54

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στην Χριστίνα Βασιλακοπούλου του Νικολάου, Υποψήφια Διδάκτορα του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) που ανήκει στο ΙΤΕ με έδρα την Πάτρα, θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη».

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στις 7.30 το βράδυ, στην Αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (2ος όροφος), οργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας) και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Σηφάκη, που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Χριστίνα Βασιλακοπούλου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2019 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σπύρου Πανδή. Στην διάρκεια του διδακτορικού της έχει δημοσιεύσει 5 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ επιπλέον 2 βρίσκονται στο στάδιο της κρίσης. Σε 3 από αυτά είναι πρώτη συγγραφέας. Ο κύριος ερευνητικός της σκοπός είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την ποσοτικοποίηση των πηγών των οργανικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η δουλειά της έχει αναδείξει την αρνητική επίπτωση των δασικών πυρκαγιών στην ποιότητα του αέρα της Ευρώπης ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών οργανικών σωματιδίων από βιογενείς πηγές. Έχει παρουσιάσει τα ευρήματα της ερευνάς της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία και στην Γαλλία.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δυο ενδιαφέρουσες ομιλίες και συγκεκριμένα:

ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Παπαδημητρίου με θέμα: «Η Ευρώπη σήμερα. Υπάρχει ακόμα Ευρωπαϊκός πολιτισμός;»

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι (πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, του οποίου είναι και Διδάκτωρ). Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” . Έχει διδάξει μουσική σύνθεση και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και συναυλίες, ως μουσικός και συνθέτης. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν στην σύγχρονη Ευρώπη, καθώς και στην θέση της Ελλάδας σ’ αυτήν.

-Θα ακολουθήσει η ομιλία της κ. Κατερίνας Ζωγραφιστού με θέμα: «Η συμβολή των γαλλικών γραμμάτων στη διαμόρφωση της πνευματικής φυσιογνωμίας του Γιώργου Σεφέρη».

Η κ. Ζωγραφιστού, είναι διδάκτορας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paul Valéry- Montpellier III και κάτοχος τίτλου MASTER II από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έκανε βασικές σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) με εξειδίκευση στην διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας (FLE) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Από το 2022 είναι επίτιμο μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (International Police Association ). Εργασίες και μελέτες της έχουν έχουν βραβευθεί. Έχει τιμηθεί με τον σταυρό του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού.