Ηράκλειο: 29oC

Brownie cake από τον Άκη Πετρετζίκη

20.01.2024, 5:34

Δείτε πως να το φτιάξετε

Ένα λαχταριστό υγρό κέικ που θα ξετρελάνει όλα τα μέλη της οικογένειάς σας… Ιδανικό για να συνοδέψτε τον καφέ σας!

Υλικά

Για την ζύμη

  • 250 γρ. βούτυρο, ανάλατο + έξτρα για το ταψί
  • 340 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. σπιτική πραλίνα φουντουκιού σοκολάτας
  • 60 γρ. κακάο, + έξτρα για το ταψί
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 βανιλίνη

Για το σερβίρισμα

  • κουβερτούρα, λιωμένη
  • κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς.
  • Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 30×12 εκ. αφήνοντας τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο τη λαδόκολλα.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό, ώστε να λιώσουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μπεν μαρί.
  • Τοποθετούμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το μπολ.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα, ανακατατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, το αλάτι και τη βανιλίνη.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και αυτά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι το μείγμα να πήξει. (Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμο.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε από τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε ξανά στη σχάρα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και λευκή κουβερτούρα.