Ηράκλειο: 34oC

Brownies χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

11.01.2024, 21:48

Ιδανικό για όσους κάνουν ειδική διατροφή

Brownies χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι με πολλή σοκολάτα! Δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά

  • 150 γραμ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 4 αυγά θερμ.δωμ.
  • 15 χουρμάδες χωρίς κουκουτσι
  • 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
  • 1/3 φλ. χαρουπάλευρο
  • 1/3 φλ. κακάο
  • 1/3 φλ. καρύδα (νιφάδες ινδοκάρυδο)
  • 1 φλ. ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους αλεσμένους 1 πρέζα αλάτι
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρική
  • 100 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ψιλοκομμένη)

Για τα Brownies

  • Για τα brownies χωρίς ζάχαρη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί τετράγωνο 20×20 εκατοστά, ιδανικό για brownies.
  • Αλέθουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη, στο μπλέντερ.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο με το χαρουπάλευρο σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά.
  • Στο μπλέντερ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά και την βανίλια. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε λίγους λίγους του χουρμάδες και πολτοποιούμε, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
  • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με μαλακή σπάτουλα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια κι ανακατεύουμε να μπει στο μίγμα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψί. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.
  • Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  • Διατηρούμε τα brownies χωρίς γλουτένη και χωρίς αλέυρι στο ψυγείο σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.