Ηράκλειο: 26oC

Χάρβαρντ: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας!

07.03.2025, 23:06

Τόσο το κοινό όσο και το έξτρα παρθένο βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία

Μπορεί ένα απλό συστατικό της διατροφής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου –ιδιαίτερα πάνω από επτά γραμμάρια την ημέρα– μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Το ελαιόλαδο έχει ήδη συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καθυστέρηση της νοητικής έκπτωσης. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το 1990 έως το 2018, εξετάζοντας πάνω από 90.000 συμμετέχοντες στο πλαίσιο των ερευνών Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την πρόσληψη ελαιολάδου – από σπάνια κατανάλωση μέχρι καθημερινή λήψη άνω των επτά γραμμαρίων (περίπου μια κουταλιά της σούπας).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, ανεξαρτήτως της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Η έρευνα δεν σταματά μόνο στη γενική κατανάλωση ελαιολάδου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο το κοινό όσο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να έχει επιπλέον οφέλη, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ενός μηχανισμού που προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροτοξίνες και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Επιπλέον, η κατανάλωση ελαιολάδου αύξησε τη δραστηριότητα σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη νόηση, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο παράγοντες που συνδέονται με την άνοια και τη γνωστική παρακμή.

Σύμφωνα με τον Τάσο Γ. Κυριακίδη, επίκουρο καθηγητή βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ειδικό στο ελαιόλαδο, «Αυτή η καλά σχεδιασμένη, μεθοδολογικά ορθή μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου».

Με την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία κατά της γνωστικής έκπτωσης. Έτσι, η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας και την πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Πηγή: pronews.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Απεργία 28ης Αυγούστου: Τι θα γίνει με τις πτήσεις – Πως θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Το νερό τρέχει και χάνεται, η ΔΕΥΑ Χερσονήσου σιωπά (φωτογραφίες και βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Style

Αυτά τα 3 ζώδια δεν κάνουν ποτέ λάθος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Πράσινο φως για την επέκταση της προβλήτας Αδρίας στο λιμάνι της Σούδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Super League 2: Την Δευτέρα 1/9 η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κόσμος

Ασύλληπτη διπλή τραγωδία στην Πορτογαλία – Ταύρος σκότωσε 22χρονο ταυρομάχο ενώ θεατής υπέστη ανακοπή – Σκληρό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Champions League: Τεράστια Πάφος, πέρασε τον Ερυθρό Αστέρα και προκρίθηκε στη League Phase

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Εφιάλτης για 17χρονη στην Χαλκιδική: Κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση τον ίδιο της τον θείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Viral

Viral η Τουρκάλα που τραγουδά σε άπταιστα ελληνικά το «Όλα σε θυμίζουν» – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Ξεκινά το μεγάλο μπασκετικό event του καλοκαιριού!

Διαβάστε περισσότερα