Ηράκλειο: 34oC

Χάθηκαν πάνω από 2 τρισ. δολάρια στη Wall Street μετά τους δασμούς Τραμπ – Τι «τρέμει» η Ευρώπη

04.04.2025, 7:36

Οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020

Λίαν ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας πως το σχέδιο των δασμών «πηγαίνει πολύ καλά» και πως «το χρηματιστήριο και οι αγορές θα εκτοξευτούν». Βέβαια, δεν εξήγησε το πότε, διότι για την ώρα οι αγορές διεθνώς κατακρημνίστηκαν με την ίδια τη Wall Street να καταγράφει δραματικές απώλειες και μαζικό sell-off σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, για τον S&P 500 ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020!

Συνολικά πάνω από 2 τρις δολάρια έγιναν… καπνός από την αξία των αμερικανικών μετοχών, ενώ η στροφή στις αγορές ομολόγων προμηνύει οικονομική επιβράδυνση αν όχι ύφεση και παρατετάμενη αστάθεια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με σημαντική πτώση 1.679 μονάδων ή 3,98% στις 40.545 μονάδες, ήτοι την μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 4,84% φτάνοντας τις 5.396 μονάδες στη μεγαλύτερη κάμψη του από τον Ιούνιο του 2020 και ο Nasdaq έκανε βουτιά ύψους 5,97%, την μεγαλύτερη από το 2020, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 16.550 μονάδες.

Αξιοσημείωτη και η καθίζηση του Russell 2000, ο οποίος έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε πλέον επίσημα σε bear market. Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή των προοπτικών του δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε πρωταγωνιστήσει στο μετεκλογικό ράλι της αγοράς, καθώς οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρείτο πως θα ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθούσε ο νέος πρόεδρος.

Τελικά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περίμεναν οι επενδυτές, με τον Russell 2000 να χάνει σήμερα πάνω από 5% ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες του από το τελευταίο υψηλό του στο 21%, εισερχόμενος έτσι σε bear market.

Την ίδια ώρα τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει προσωρινά κάτω κι από το όριο του 4%, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 4,04% και το 2ετές να χάνει σχεδόν είκοσι μονάδες πέφτοντας στο 3,7%.

Όσον αφορά τον δείκτης VIX, τον περίφημο δείκτη φόβου, αυτός παρέμεινε κοντά στις 28 μονάδες, ήτοι πολύ πάνω από το κρίσιμο όριο του 20, με ημερήσιο άλμα άνω του 32%!

Το «America First» trade, η επενδυτική στρατηγική που πόνταρε στην υπεραπόδοση των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου, αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς οι δασμοί αποσταθεροποιούν την εφοδιαστική αλυσίδα και συρρικνώνουν τα περιθώρια κέρδους εταιρειών όπως η Apple, η Nike και η Walmart.

Την ίδια ώρα οίκοι και αναλυτές ξαναβγάζουν από το συρτάρι τα χειρότερα σενάρια όχι απλά επιβράδυνσης αλλά και ύφεσης της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας. Η Nomura προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6% για το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό στο 4,7%, ενώ η Barclays αναμένει συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 3,7%.

«Μαύρη Δευτέρα» στις χρηματαγορές - Με μεγάλη πτώση άνοιξε το ελληνικό Χρηματιστήριο Φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Ευρώπη «μουδιασμένη» από τον «πόλεμο» του Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να προετοιμάζονταν για έναν «εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ» – ωστόσο, η πραγματικότητα της επιβολής δασμών στο 20% στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προκάλεσε σοκ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατήγγειλε χτες (03.04.2025) την επιβολή δασμών 20% στα προϊόντα της ΕΕ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και υποσχέθηκε αντίποινα, λέγοντας ότι το μπλοκ είναι «έτοιμο να απαντήσει».

Ο Τραμπ «έριξε» την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ομάδα 60 χωρών που υπόκεινται σε υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς, μαζί με την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ υπέβαλε τον υπόλοιπο κόσμο σε δασμούς 10%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση της Αμερικής μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, να προστατεύσει την οικονομία της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι δασμοί του Τραμπ, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που έχουν ευημερήσει μέσω του εμπορίου με τις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, πρέπει επίσης να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις βαθιές διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο που θα προκύψουν από την απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τραμπ.

«Αυτή η απόφαση είναι μια καταστροφή για τον οικονομικό κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μήνυμα από την ΕΕ, η οποία έχει το καθήκον να απαντήσει εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της, είναι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και αυτή.

Οι φόβοι για το εμπόριο

Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, οι δασμοί του Τραμπ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα και οι εθνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, σκοπεύει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τους δασμούς σήμερα, Παρασκευή, 4 Απριλίου.

«Θα ενεργήσουμε με ήρεμο, προσεκτικά σταδιακά, ενοποιημένο τρόπο, καθώς εξετάζουμε την απάντησή μας, ενώ θα δίνουμε επαρκή χρόνο για συνομιλίες», τόνισε.

Από την μεριά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησής της αλλά και επιχειρηματίες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Η Ιταλία εξάγει αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και κρασί αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC ο Αλεσάντρο Απολίτο από την κύρια οργάνωση αγροτών, Coldiretti.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ΕΕ επέβαλε δασμούς 39% σε αμερικανικά προϊόντα, επιμένοντας στην πραγματικότητα ότι ήταν μόλις 3%.

Το Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο φοβάται μείωση κατά 14% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, ειδικά σε μηχανήματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό. Ο Sánchez ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανταπόκρισης ύψους 14,1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στα οικονομικά και να αναζητήσουν νέες αγορές πέρα ​​από τις ΗΠΑ.

Η Σλοβακία είναι πιο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τις βιομηχανικές εξαγωγές, και ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για βαθιά πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά τουλάχιστον 2,5% σε μόλις δύο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε για πιθανή πτώση 0,4% της οικονομικής παραγωγής της φέτος. Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, η Γαλλική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την αναμενόμενη ανάπτυξη φέτος στο 0,7%.

Πηγή: newsit.gr

Advertisment