Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Τούτο το γεμάτο αρώματα φρικασέ αξίζει να το δοκιμάσουμε με τσιγαρίδες, αυτόν τον έξοχο μεζέ των Αγράφων – και όχι μόνο. Η προετοιμασία τους θέλει υπομονή και πείρα, αλλά μπορούν να αντικατασταθούν με καλής ποιότητας μπέικον.
Υλικά
Μερίδες: για 8 μερίδες ως ορεκτικό ή για 4-5 μερίδες ως κυρίως πιάτο
- 600 γρ. χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια 1 εκ., σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, κομμένο σε κύβους του 1 εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 30 ml λευκό γλυκό κρασί
- 30 ml λευκό ξηρό κρασί
- 700 γρ. άγρια χόρτα, ανάμεικτα (στη λαϊκή και σε καλά μανάβικα βρίσκουμε ποικιλία με χόρτα της εποχής, όπως διάφορα ραδίκια, ζοχούς κ.ά.), ζυγισμένα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
- τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια μελισσόχορτο, ψιλοκομμένα (το παραγγέλνουμε από παραγωγό της λαϊκής ή σε καλά μανάβικα, διαφορετικά το αντικαθιστούμε με ίση ποσότητα λουίζας)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 70 ml χυμός λεμονιού
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την χοιρινή σπάλα φρικασέ με μπέικον, μυρωδικά και άγρια χόρτα, ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε καλά το ψιλοκομμένο κρέας.
- Βάζουμε να ζεσταθεί σε πολύ δυνατή φωτιά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη, μέχρι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε το μπέικον και το μισό ελαιόλαδο και το τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Προσθέτουμε το κομμένο κρέας και το σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε τα υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σοτάρουμε για 10-12 λεπτά.
- Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα υλικά του μπολ, μαζί με τα υγρά που συγκεντρώθηκαν εκεί, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να τσιτσιρίσει το λάδι στο σκεύος.
- Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιού, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε νερό ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 3-4 εκ., σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, το μελισσόχορτο και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας συνεχώς, και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά.
- Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το καυτό ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να ζεσταθεί.
- Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σείουμε μερικές φορές για να απλωθεί παντού και αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για 4-5 λεπτά πριν σερβίρουμε το λαχταριστό φρικασέ μας.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Χειροπέδες σε Ελληνες ιδιοκτήτες πλοίου - Μετέφεραν 4,5 τόνους κοκαΐνης
Νεκρή ανασύρθηκε γυναίκα γιατρός απο θάλασσα της Λαμίας
Στήριξη από τον αδερφό της η Μουρτζούκου: «Η Πόπη ευθύνεται για τα εγκλήματα της Ειρήνης»
Στο «φως» της δημοσιότητας τα πρόσωπα των Ρομά που κατηγορούνται για τον βιασμό της 14χρονης στον Πειραιά
Σοκ στο Ηράκλειο: 15χρονος έκανε «βουτιά» από το 2ο όροφο - Νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Κρήτη: Σφοδρή καταγγελία από πολίτη για παράνομη χρήση αιγιαλού και ηχορύπανση από γνωστό beach bar
Έπεσε πάνω σε σπίτι με τρακτέρ 31 τόνων επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια κοκαΐνης! - Δείτε βίντεο
Άμα έχεις ακόμα αυτό το παιχνίδι ξεχασμένο στο σπίτι μπορεί και να έχεις ξεχάσει 800 ευρώ!
Ηράκλειο: Φορτηγό παρέσυρε 4χρονο έξω από το ΠΑΓΝΗ - Σοβαρός ο τραυματισμός της