Ηράκλειο: 34oC

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο από την Αργυρώ

18.01.2024, 13:46

Θα σας μείνει αξέχαστο!

Η ωραιότερη ελληνική συνταγή κατσαρόλας, μαμαδίστικη και χειμωνιάτικη, για χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι όλο.

Υλικά

Για το χοιρινό με σελινόριζα

  • 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ kg χοιρινός λαιμός
  • 4 μέτριες σελινόριζες (ή 2 μεγάλες)
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 καρότα
  • 2 πατάτες κομμένες στα 4
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλων. άνηθο
  • 1 ματσ. φρέσκο σέλινο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Για το χοιρινό με σελινόριζα

  • Ταμπονάρουμε πρώτα τις μερίδες του χοιρινού με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο σε φέτες.
  • Αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ώστε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε νερό ζεστό να σκεπάζει το χοιρινό και βράζουμε για 1,5 ώρα να μισομαλακώσει.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα κομμένη σε χοντρά κομμάτια.
  • Η σελινόριζα όταν σοτάρεται βγάζει όλα τα μοναδικά αρώματά της.
  • Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο σε κομμάτια.
  • Τα σοτάρουμε όλα για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό.
  • Προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου και το σέλινο χοντροκομμένο.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30′ επιπλέον να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το κρέας λουκούμι.
  • Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ξύσμα λεμονιού.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για το σάλτσα

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, για να αραιώσουμε το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.
  • Αν θέλουμε πυκνότερη σάλτσα προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ στη σάλτσα.