Ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ
Χοιρινό και λάχανο είναι ο αδιαφιλονίκητος χειμωνιάτικος μακεδονίτικος γαστρονομικός συνδυασμός. Αν χρησιμοποιήσετε λάχανο αρμιά η γευστική εμπειρία απογειώνεται!
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 1 χοιρινός λαιμός ολόκληρος, γύρω στα 2 κιλά
- 400 ml λευκό ξηρό κρασί
- 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
- 2 πιπεριές Φλωρίνης αποξηραμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
- 1-2 πιπεριές μικρές καυτερές, ψιλοκομμένες
- 1 λευκό λάχανο, χοντροκομμένο
- 50 γρ. πελτές ντομάτας
- 25 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 400 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
- 5 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για το χοιρινό με τα λάχανα, ένα έξοχο μακεδονίτικο μπρεζέ, αρχικά σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον λαιμό για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
- Απομακρύνουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό και ξαναβάζουμε τον λαιμό μέσα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο και το σέλινο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Αφού περάσει η 1 ώρα που βράζει το χοιρινό, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανα μαζί με το ζουμί του και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Σε αυτόν τον χρόνο το χοιρινό θα είναι μαλακό και ζουμερό, και το λάχανο θα έχει μελώσει. Επίσης θα έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για μισή ώρα και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιώργου
ΑΑΔΕ: Κάνουν «ντου» στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Κρήτη: Αυτοκίνητο «τούμπαρε» μετά από σφοδρή σύγκρουση - Δείτε τις εικόνες
Βρέθηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση σε ταράτσα πολυκατοικίας!
Νεκρός ανήλικος σε τροχαίο - Το όχημα καρφώθηκε σε ελιά
Νέες αποκαλύψεις «βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγνοούνται» 230.000… αγρότες και κτηνοτρόφοι
«Λουκέτο» σε ιστορική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία - Χρεοκοπεί και απολύει όλους τους εργαζομένους
Κηδεία Γεράσιμου Μιχελή: Σάλος με την φωτογραφία του Καπουτζίδη – «Τώρα τον θυμήθηκαν»
Τρόμος για 280 επιβάτες φέρι μποτ που τυλίχθηκε στις φλόγες - Έπεφταν πανικόβλητοι, στη θάλασσα