Ηράκλειο: 20oC

Χοληστερόλη: Το κατακόκκινο φρούτο που «διαλύει» τα λίπη στις αρτηρίες

11.06.2024, 0:35

Δρα σε 60 λεπτά

Μπορεί ένα και μόνο φρούτο να περιορίσει δραστικά και γρήγορα τις εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου; Ναι, απαντούν τώρα Ιάπωνες επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους ένα μπολ με φρέσκες φράουλες είναι ικανό να «διαλύσει» την υπερβολική συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Journal of Nutritional Science.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο παρουσιάζει υψηλή χοληστερόλη, μια καθόλου «αθώα» πάθηση, που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ειδικότερα, η υψηλή χοληστερόλη και ειδικότερα η LDL «κακή» χοληστερόλη μεταφράζεται σε υψηλές εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες.

Οι λιπιδικές αυτές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να μπλοκάρουν τις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στη συνέχεια μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους μελετητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι φράουλες, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους προστατεύοντας έτσι από τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αφού διαπίστωσαν τα οφέλη της φράουλας στην καρδιαγγειακή υγεία, οι Ιάπωνες μελετητές θέλησαν να διερευνήσουν πόσο άμεσο αντίκτυπο έχουν αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για το λόγο αυτό, εξέτασαν μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενων από 23 υγιείς, νεαρές γυναίκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε ένας πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων, ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα. Μισή ώρα αφότου οι συμμετέχουσες κατανάλωσαν το προϊόν που τους δόθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος. Η ίδια διαδικασία κατανάλωσης και αιμοληψιών επαναλαμβανόταν κάθε 30 λεπτά για 4 ακόμη ώρες.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποκάλυψαν ότι η ομάδα που είχε καταναλώσει τον πουρέ φράουλας παρουσίαζε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» LDL χοληστερόλης, συγκριτικά με εκείνη που κατανάλωσε το σαχκαρούχο ρόφημα. Μάλιστα, η επίδραση αυτή κατέστη εμφανής ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας για πρώτη φορά, ενώ διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα δήλωσε: «Οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Χανιά: Ήττα και στη Σύρο παρά τις ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

«Χτυπήσαμε από τα σπασμένα τζάμια» – Λόγω σκύλου προκλήθηκε το τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε πληρώνεται – Τι ισχύει σε περίπτωση παραίτησης ή απόλυσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Απογειώνεται ο τουρισμός – Στα κόκκινα το αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Οικονομία

Ποιοι θα δουν αύξηση έως 200€/μήνα – Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική Ελλάδας: Χωρίς Παυλίδη και Γιαννούλη η γαλανόλευκη κόντρα στη Λευκορωσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πηγαδάκια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ώρα της εξεταστικής για… 4 Κρητικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Πέθανε στα 61 του χρόνια ο σεναριογράφος των «The Simpsons»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Πολιτική

Μητσοτάκης για απώλεια Δημήτρη Σταμάτη: «Πολιτικός που τίμησε τη Βουλή, τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Η Νέα Δημοκρατία αποχαιρετά τον Δημήτρη Σταμάτη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →