Ηράκλειο: 18oC

Χορτόπιτα αρωματικότατη

18.01.2025, 20:54

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Πιο αρωματική και γλυκόφαγη χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.

  • 2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση της χορτόπιτας

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη
  • 3 αυγά, καλά χτυπημένα
  • αλάτι, μπόλικο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πίτα

  • ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί
  • 2 κουτ. σούπας πασατέμπος
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.
  4. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.
  2. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.
  4. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε
  6. χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
  7. Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Δύο άνδρες επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες και συνελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Ο Ταρέμι έβαψε «ερυθρόλευκο» το ντέρμπι της Super League

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Αχαΐα: Φίλαθλος υπέστη έμφραγμα στον αγώνα Πάτρα 2005 – ΑΕ Αιγίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου – O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →