Ηράκλειο: 33oC

Χορτόπιτα με φέτα και αρωματικά χόρτα

08.08.2024, 0:17

Μία εκπληκτική πίτα που μυρίζει Ελλάδα!

Χορτόπιτα με φέτα και μυρώνια, καυκαλήθρες και όποιο άλλο αρωματικό χόρτο βρείτε, προσθέστε το. Να στραγγίζετε καλά τα χόρτα για να μην νωτίζουν τα φύλλα.

Υλικά

Για τη χορτόπιτα με φέτα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας ή 6 χωριάτικα φύλλα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 kg σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο1 ματσ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 1 ματσ. φρέσκο δυόσμο
  • 300 γρ. φέτα (τρίμμα)
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τη χορτόπιτα

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε πρώτα όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
  • Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  • Τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να σταθούν για 15΄-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Έπειτα τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
  • Θα μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και τριμμένο πιπέρι.

Για το στήσιμο

  • Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 36 εκ., στρώνουμε ένα ένα φύλλο σουρωτά και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά.
  • Κάτω βάζουμε 6 φύλλα.
  • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, σουρωτά, ραντίζοντας ένα ένα με ελαιόλαδο.
  • Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.

Για το ψήσιμο

  • Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
  • Ψήνουμε σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, για 1 ώρα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: