Ηράκλειο: 26oC

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ξερά φρούτα και σπιτική μαρμελάδα

16.12.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κοντράρει στα ίσα τις βρετανικές πουτίγκες και με τον ακαταμάχητο συνδυασμό ξερών φρούτων, μαρμελάδας και άφθονου βουτύρου θα γίνει το απόλυτο γιορτινό μας κέικ.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 600 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, μούρα, κράνμπερις κ.ά.)
  • 80 ml λικέρ πικραμύγδαλο ή βερίκοκο (η κ. Ηλέκτρα χρησιμοποιεί το δικό της χειροποίητο λικέρ)
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (η κ. Ηλέκτρα χρησιμοποιεί τη δική της, χειροποίητη μαρμελάδα)
  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας σπόροι ροδιού

Διαδικασία

  1. Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με ξερά φρούτα και σπιτική μαρμελάδα, ξεκινάμε και σε μπολ ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και τα περιχύνουμε με το λικέρ και τον χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά.
  2. Παράλληλα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
  5. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  6. Ρίχνουμε τα μουλιασμένα φρούτα μαζί με το λικέρ και τον χυμό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη κέικ.
  8. Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
  9. Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα.
  10. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 50 λεπτά
Ηράκλειο

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρή 19χρονη μετά από παράσυρση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Συνταγή: Η κλασική ρωσική σαλάτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Μπριάμ κλασικό, στον φούρνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Θύμα απάτης 13χρονη – Πώς πείστηκε να παραδώσει χρυσαφικά μεγάλης αξίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Άγριο επεισόδιο με Ρομά – Αιμόφυρτος ένας άνδρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Μπουχαλάκης: Την Παρασκευή στο Αγρίνιο για να υπογράψει στον Παναιτωλικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Τεχνολογία

Γιατί πρέπει να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στο κινητό σου;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Κατερίνα Καινούργιου: Οι φωτογραφίες που «φούντωσαν» τις φήμες για εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τα 4 ζώδια που βάζουν την καριέρα πάνω από την αγάπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Κλήρωση Τζόκερ 11/9/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα