Ηράκλειο: 18oC

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ξερά φρούτα και σπιτική μαρμελάδα

16.12.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κοντράρει στα ίσα τις βρετανικές πουτίγκες και με τον ακαταμάχητο συνδυασμό ξερών φρούτων, μαρμελάδας και άφθονου βουτύρου θα γίνει το απόλυτο γιορτινό μας κέικ.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 600 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, μούρα, κράνμπερις κ.ά.)
  • 80 ml λικέρ πικραμύγδαλο ή βερίκοκο (η κ. Ηλέκτρα χρησιμοποιεί το δικό της χειροποίητο λικέρ)
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (η κ. Ηλέκτρα χρησιμοποιεί τη δική της, χειροποίητη μαρμελάδα)
  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας σπόροι ροδιού

Διαδικασία

  1. Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με ξερά φρούτα και σπιτική μαρμελάδα, ξεκινάμε και σε μπολ ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και τα περιχύνουμε με το λικέρ και τον χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά.
  2. Παράλληλα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
  5. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  6. Ρίχνουμε τα μουλιασμένα φρούτα μαζί με το λικέρ και τον χυμό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη κέικ.
  8. Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
  9. Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα.
  10. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Αυστραλία σε Τουρκία: «Όχι» στη συνδιοργάνωση της επόμενης COP – Επιμένει να γίνει στην Αδελαΐδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Χαμός σε ταβέρνα: Άγριος καβγάς ανάμεσα σε πρώην ζευγάρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Ελλάδα – Ουκρανία: Αποτίμηση στρατηγικής συμφωνίας με επίκεντρο τον Κάθετο Διάδρομο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανήλικοι άρπαξαν μέρα μεσημέρι μπουκάλια αλκοόλ από κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου τιμά την 52η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Επέστρεψε εκτάκτως στο λιμάνι το πλοίο της γραμμής – Βρέφος διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Πολιτική

Χάρης Μαμουλάκης: Το μήνυμά του για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Σταύρος Αρναουτάκης: «Το Πολυτεχνείο ζει» και συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα της νεότερης Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →

Διαβάστε επίσης