Ηράκλειο: 30oC

Χριστουγεννιάτικο κέικ βανίλιας

30.11.2023, 6:45

Υγιεινό και έυκολο

Αυτό το πανεύκολο κέικ χωρίς αυγά, είναι νόστιμο και αφράτο. Απολαύστε το με γλάσο, χωρίς γλάσο, με ζαχαρόπαστα, βουτυρόκρεμα ή λιωμένη σοκολάτα.

Υλικά:

  • 1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κούπα λιωμένο ανάλατο βούτυρο
  • ¼ κούπας γιαούρτι
  • ½ κούπα νερό
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κ.τ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 κ.τ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι
  • 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
  • Βουτυρώστε ένα ταψάκι καλά (πασπαλίστε και με αλεύρι για να ξεκολλήσει πιο εύκολα το κέικ όταν ψηθεί).
  • Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το ξίδι και την υγρή βανίλια.
  • Χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέστε τη σόδα. Ανακατέψτε
  • Προσθέστε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι. Ρίξτε και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια απαλή και αφράτη ζύμη χωρίς μπαλάκια.
  • Βάλτε το μείγμα στο ταψί σας.
  • Χτυπήστε ελαφρά το ταψάκι στον πάγκο για να φύγει ο αέρας.
  • Βάλτε το κέικ στο φούρνο και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά. Δοκιμάστε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα.
  • Αν το κέικ σας πάρει χρώμα γρήγορα και δεν έχει ψηθεί, σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο.
  • Μόλις ψηθεί, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε.
  • Μπορείτε να του βάλετε λίγη μαρμελάδα από πάνω και να πασπαλίσετε με ινδική καρύδα. Διαφορετικά, διακοσμήστε το με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρακάτω ακολουθούν μερικές προτάσεις για να εμπνευστείτε.