Ηράκλειο: 34oC

Χρυσοί Σκούφοι για δύο εστιατόρια στην Κρήτη

11.04.2024, 7:36

Δείτε ποια είναι στη λίστα

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Athenaeum InterContinental», σε μια απολαυστική τελετή, που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθιση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.

Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Όσο για την Κρήτη, βραβεύτηκαν μόλις δύο εστιατόρια σε όλο το νησί. Ο λόγος για το πολυβραβευμένο Dionysos του ξενοδοχείου «Elounda Beach» και για το Cretamos στο Ρέθυμνο:

Dionysos – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Beach»

  • Σύγχρονη κουζίνα
  • Βαθμολογία: 15 / 20
  • Σεφ: Albert Hazma

Στο διαχρονικά καλό εστιατόριο του «Elounda Beach» πλάι στις ελιές και συνοδεία απαλής ζωντανής μουσικής, ο βραβευμένος σεφ Albert Hazma κρατά σταθερά τα ηνία της κουζίνας. Οι γεύσεις που παρουσιάζει στο menu dégustation είναι δημιουργικές, σύγχρονες και θυμίζουν μικρούς πίνακες μινιμαλιστικής ζωγραφικής. Σέρβις και κάβα υψηλού επιπέδου.

Επίσης, βραβείο «Top Notch 2024» δόθηκε στο εστιατόριο Cretamos, στο Πάνορμο Ρεθύμνου.

  • Σύγχρονη κουζίνα
  • Σεφ: Φραγκίσκος Δανδουλάκης
  • Executive Σεφ: Παύλος Κυριάκης

Στο μοντέρνο γαστρονομικό εστιατόριο του 5άστερου ξενοδοχείου «The Royal Senses/Curio by Hilton» η αφ’ υψηλού θέα σε παροτρύνει σε ρεμβασμό, και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης επιμελείται μια γκουρμέ κουζίνα που συνδυάζει σύγχρονο δημιουργικό πνεύμα και κρητικά υλικά. Ξεχωρίζουν o αστακός με σκιουφιχτά μακαρόνια και σάλτσα μπισκ και η σφυρίδα με σταμναγκάθι, κρέμα φινόκιο, μύδια με κρούστα μυρωδικών και σος λευκού κρασιού.

Διαβάστε επίσης: 

Αντικριστό: Η ανάμνηση του πρώτου γεύματος του ανθρώπου, ψημένο στη φωτιά

Εύκολη συνταγή για καλιτσούνια 

Στην 4η θέση η Κρήτη με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο και στην 23η θέση η Γραβιέρα Κρήτης στα καλύτερα τυριά